HQF värnar om kvinnliga företagare

Håbo kvinnors företagsnätverk, HQF startade som ett projekt för tio år sedan och föreningen bildades fem år senare. I dag är antalet medlemmar uppe i 70, jämfört med 30 vid start. – HQF uppstod i vågorna efter Maud Olofssons initiativ för att främja kvinnors företagande, berättar styrelsen.

  • Publicerad 10:17, 9 maj 2019

Petra Forsström och Susanne Hellstrand sitter med i styrelsen för föreningen som precis har arrangerat Företagarfesten i Håbo, tillsammans med Håbo Företagare i Håbo och Företagarna i Upplands-Bro Håbo.

Alla tre driver egna företag, liksom de flesta andra medlemmar även om  föreningen är öppen för alla företagsamma kvinnor, flera av bankerna är till exempel medlemmar.

– Vi tog över stafettpinnen av Ann-Mari Sundgren, som ledde ett projekt här i kommunen. Vi hade en aktiv stock medlemmar, och fortsatte på egen hand när projektet tog slut, berättar damerna.

Föreningens syfte är att främja kvinnors företagsamhet och det sker på olika sätt: Nätverkande, föreläsningar, kontaktskapande aktiviteter, samarbeten, erfarenhets- och kunskapsutbyten, allt som kan motivera, inspirera och utveckla.

Gemensamma luncher

Exempelvis har de gemensamma luncher på fredagar.

– Många jobbar ensamma och har ingen att luncha med. Då kan det vara trevligt att träffas då och då. Vi försöker alltid se till att vi har med någon från styrelsen, säger Susanne Hellstrand.

HQF tog initiativet till Företagarfesten, tillsammans med Företagarna i Upplands-Bro Håbo som hade premiär på Åbergs förra året. I år hölls den på Aronsborg, med 100-talet deltagare. Där utsågs också Årets Spira.

HQF har inte längre kontakt med Håbos marknadsbolag utan samarbetar med Almi som de anser erbjuder bättre stöd.

– Almi passar oss bättre som partner. Vi känner oss också exkluderade. Tidigare var vi med i kommunens näringslivsråd, men från januari ändrades det till tillväxtråd och där har vi ingen representation. Just nu har vi en seminarieserie på gång, i Almis regi. Den handlar om marknadsföring och kommunikation och drar igång den 21 maj.

– Vi kvinnor är överlag dåliga på att marknadsföra oss så det behöver vi träna på, menar Petra Forsström.

Internationell utbildning

Hon själv driver flera företag med affärsutveckling och ledarskapsutbildning, bland annat Sustain Your Value, men just nu är hon mest aktiv med en utbildning för spelbranschen om hållbar affärsutveckling.

– Utbildningen är internationell och blir därför på engelska. Vi startar i Sigtuna i mitten av maj, berättar hon.

Susanne Hellstrand har ett förflutet inom SAS. Hon driver företaget Salasus Performance, med kommunikation och Teambuilding. Just nu jobbar hon med  event med provsmakningar i butiker.

Ingrid Rylow, mer känd som Fixar-Ia, hade tidigare en butikslokal på Stockholmsvägen med bland annat sexleksaker. Den försäljningen har hon lagt ner, men hon har en lokal på sin egen tomt där hon jobbar med vaxning och försäljning av underkläder.

HQF:s styrelse

Petra Forsström, ordförande

Anette Stenlund, kassör

Ingrid Rylow, medlemsansvarig samt ansvarig för sociala medier

Ingela Gullberg, eventansvarig

Susanne Hellstrand, vice ordförande

Vibeke Foltmann, medlemsansvarig

Christa Maniscalco, eventansvarig

Gerda Nilsson, sekreterare

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt