Hässelby SK har startat en social fond för de medlemmar som behöver ekonomiskt stöd. Anna Nerlich är ansvarig för fonden. OBS: barnen på bilden har inget med fonden att göra. Foto: Hässelby SK/Idrottsfoto.com

HSK startar fond för Hässelbys unga fotbollsspelare

Fotboll ska inkludera alla, oavsett om man har pengar eller inte. Därför har Hässelby SK startat en fond för att alla ska ha råd med nya fotbollskläder och hänga med på cuperna.

  • Publicerad 11:50, 24 maj 2019

I veckan startade Hässelby SK den sociala fonden #viärhässelby. Ambitionen är att alla barn och ungdomar i Hässelby som vill spela fotboll ska ha möjlighet att göra det.

Tidigare har fotbollskläder och liknande lämnats från äldre spelares föräldrar till yngre förmågor, men klubben vill nu att den sortens stöd ska vara mer organiserat.

– Jag tror att fler spelar längre om de känner sig mer inkluderade. Det är inte kul att till exempel inte ha råd att följa med på cup, säger Anna Nerlich, som är ansvarig för Hässelby SK:s sociala fond.

Olika ekonomiska förutsättningar

Hässelby SK:s barn och unga kommer från familjer med olika ekonomiska förutsättningar, och klubben har noterat att det finns vissa medlemmar som har det svårt med de utgifter som kan komma av att spela i ett fotbollslag.

– Vi ser att det är samma barn som inte har råd med nya skor och som inte följer med och äter pizza efter träning eller match. Det är ju just såna saker som gör att man känner sig inkluderad, säger Anna Nerlich.

Högre kostnader

Enligt Anna Nerlich ställs det allt högre krav på fotbollsklubbar, vilket driver upp kostnader och gör att sporten inte är lika tillgänglig för alla.

– Vi vill vara en motkraft till det. Det går självklart att förena sportens viktiga samhällsfunktion med bra fotbollsutbildning. Det får man heller inte glömma om man vill ha fram en ny Zlatan, säger hon.

Stöttar enskilda spelare

Fonden kommer att ekonomiskt stötta enskilda spelare och klubben hoppas att bidrag från privatpersoner och företag håller igång fonden kommande år – och bidragen har redan börjat trilla in.

– Det är extremt kul, och vi hoppas att fler vill bidra med både stort som smått, säger Anna Nerlich.

Mer informationen om fonden finns på HSK:s hemsida.

Stockholm Direkt