Stavhopparen Angelica Bengtsson skördar framgångar med Hässelby SK. Foto: Mikael Andersson

HSK-stjärnan Angelica Bengtsson har OS i siktet

Stavhopparen Angelica Bengtsson slog nyligen svenskt stavhoppsrekord när hon tog sig över 4,76 meter. Nu har hon siktet inställt på att bli bäst i världen.

  • Publicerad 16:51, 28 jun 2019

Över Hässelby IP skiner solen och i gräset står 26-åriga stavhopparen Angelica Bengtsson. Runt henne står barn i Hässelby SK-tröjor och frågorna haglar. Vad är staven gjord av, hur många stavar har du och när fick du din första medalj? Lugnt svarar hon på varje fråga.

När StockholmDirekt träffar Angelica Bengtsson är hon tillbaka i Västerort och med på hemmaklubben HSK:s idrottsdagar. Här träffar hon klubbens unga förmågor och visar dem grunderna i stavhopp.

– Det märks att många har talang. Jag hoppas att de märker det själva också, säger Angelica Bengtsson och ler.

Vill inte riskera skador

Dagen innan vi träffas tävlade hon i Sollentuna Grand Prix. Där tog hon sig, som den enda av de tävlande, över 4,48 meter. Ribban lades sen upp till 4,68 meter. Angelica Bengtsson gjorde ett försök men rev. Då valde hon att bryta för att inte riskera att skada sig, hon hade ju ändå vunnit.

– Det började regna precis när jag skulle hoppa. När staven äntligen hade torkat var jag inte uppvärmd längre. Jag har tappat staven förut och då spräckte jag knäet, säger Angelica Bengtsson.

Talanger. Angelica Bengtsson möter framtidens friidrottare under HSK:s idrottsdagar. Foto: Mikael Andersson

Siktar på OS

Fokus nu ligger nämligen på andra tävlingar. I september drar friidrotts-VM i Qatar igång och efter det – OS 2020 i Japan.

VM, säger Angelica Bengtsson, ser hon mer som ett genrep inför OS.

– Det är OS man satsar på. Man tänker sig sitt liv i OS-perioder, och jag har inte varit så här förberedd tidigare. I två OS har jag åkt på stryk, men nu har jag åldern inne för att nå mina mål – och målet har alltid varit att vara bäst i världen, säger hon.

Opererade bort halsmandlarna

Det som bland annat ligger bakom Angelica Bengtssons framgångar, menar hon själv, är att hon hade storasystrar som höll på med friidrott och att hon började samtidigt som dem, trots att hon var yngre. Inför årets säsong har hon också lyckats toppa formen bra.

Nyligen opererade hon också bort sina halsmandlar och har sedan dess hållit sig frisk.

– När jag var liten var jag ofta sjuk och varje gång jag flög så gjorde halsmandlarna ont. Det gick mig på nerverna, då fick de gå bort. Läkarna sa att jag antagligen inte skulle ha en så bra säsong, men det blev den, säger hon.

Vill slå världsrekord

På frågan om det finns någon speciell höjd hon är inställd på att slå, svarar hon att världsrekordet på 5,06 meter är lockande.

– Jag har slagit världsrekord i ungdoms- och juniorvärldsmästerskap, men det beror också på att när jag började var stavhopp en ganska outvecklad gren. Men med det sagt så borde inte fem meter vara ett problem. Det är 30 centimeter kvar, men jag har minst sex år kvar i mig och jag hinner med ett OS till, säger Angelica Bengtsson.

Fullspäckat schema

Men än är det inte dags för VM och OS. I sommar och höst väntar också tävlingar för Angelica Bengtsson i London, Paris och Bryssel, för att nämna några. Så ska hon försöka hitta lite fritid också.

– Jag kör de tävlingar som jag känner är viktiga, men jag ska vara lite ledig också. Men att vara ledig betyder att jag får tid att träna, säger hon.

Pluggar fysik på universitet

Men träning och tävling är inte allt för Angelica Bengtsson. Utöver det så läser hon fysik på universitetet.

– Det är klart man funderar över fysikens lagar när man hoppar stavhopp. Sen blir jag frustrerad över att jag inte har mer tid över till studierna, men staven är roligare. Men man får heller inte glömma att livet är längre än staven, säger hon.

Det här är Angelica

Ålder: 26

Bor: Växjö

Klubb: Hässelby SK, som hon tränat för sedan 2010.

Har: Fyra systrar som alla håller på med friidrott. Angelica är näst yngst.

Dold talang: Spelar klarinett och tvärflöjt, och om hon inte varit professionell stavhoppare hade hon gärna spelat i orkester.

Kritik mot stoppade cykelskyltar i Stockholm

Nyheter "Hårt slag mot cyklister i hela landet" Ett hårt slag mot cyklister i hela landet, menar cykelexperter. Transportstyrelsens stopp för Stockholms cykelregler och skyltning sågas hårt i cyklistkretsar.måndag 24/2 20:00

Beslut om skola på Solhems BP skjuts upp

Nyheter Förslaget får kritik från flera håll SpångaDirekt har tidigare skrivit om förslaget att bygga en skola på Solhems bollplan. Detta för att behovet av fler skolplatser ökar när Bromstensstaden byggs. Men förslaget har mötts av kritik från...måndag 24/2 16:55

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt