Onsdagsmorgnar klockan 6.00 i Ågesta innebär besök av fågelskådare från Södertörns fågelklubb. Foto: Johannes Liljeson

Huddinge bäst i Sverige på naturvård

13 naturreservat och milslånga vandringsleder. Huddinge är Sveriges bästa naturvårdskommun 2018, enligt Naturskyddsföreningen.

  • Publicerad 10:03, 22 maj 2018

– Att få utmärkelsen igen bekräftar att vi gör mycket rätt. Jag är stolt över att vi kan visa andra hur tillväxtkommuner också kan ta ansvar för naturvård och rekreation, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för miljöfrågor i ett pressmeddelande.

Resultatet baseras på Naturskyddsföreningens naturvårdsenkät till alla Sveriges kommuner Huddinge fick 53 poäng av 55,5 möjliga, och blir därmed bäst både i landet och i kommungruppen ”pendlingskommun nära storstad”.

Huddinge får toppbetyg när det gäller kommunens arbete med inventering och kartläggning av naturvärden, planeringen gällande biologiska naturvärden eller värden för friluftslivet samt för att Huddinge har en stor andel skyddad natur.

REPORTAGE. Häng med på het kärleksfestival i skogsbrandens spår

13 reservat

Huddinge har milslånga vandringsleder och tretton naturreservat. Mycket av arbetet handlar om att tillgängliggöra naturen för fler.

– Vi har i snart 30 år arbetat målmedvetet och brett med naturvård, eftersom vi vill att så många som möjligt ska få möjlighet att uppleva Huddinges fantastiska natur. Snart har alla våra tretton reservat en besöksentré och vi jobbar hårt för att öka tillgängligheten ut i naturpärlorna med tillgängliga leder, bra information och guidningar, säger Thomas Strid, kommunekolog Huddinge kommun i ett pressmeddelande.

8 mil vandring genom Huddinge

Vill lyfta naturen i valet

Det är andra gången som Huddinge utnämns till landets bästa kommun på naturvård. Förra gången var 2014.

Naturskyddsföreningen vill lyfta naturvårdsfrågorna inför valet i september.

– Vi vill uppmuntra de kommuner som har kommit långt i sitt arbete och sporra dem som inte kommit lika långt. Vi hoppas att fler kommuner ska arbete ännu mer aktivt för att uppnå de miljökvalitetsmål och friluftsmål som handlar om biologisk mångfald och värden för friluftsliv, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Gryning i Ågesta är fågelskådarnas dröm