Malena Rågfeldt håller på att bygga två renar som barnen kan få träna att kasta lasso på när Rådsparken har samiskt tema på höstlovet. På onsdagen sätts en stor kåta upp och i den spelar en samisk teatergrupp.

Huddinge blir samiskt på höstlovet

Sapmiteater, renlasso, vandring genom kommunens lokala samehistoria och en stor kåta. Under höstlovet uppmärksammas samerna i Huddinge. "Samerna har behandlats fruktansvärt genom tiderna. Vi behöver uppmärksamma folket", säger Malena Rågfeldt.

  • Publicerad 15:49, 24 okt 2019

Malena Rågfeldt har sågat renhorn i flera timmar. Hon har beställt en Sapmi-flagga, köpt in renskinn och lasson (nu för tiden är de gjorda av gummi i gälla färger). Hon har efterforskat jojksångare men beslutat att inte ha med det på program (kostade 20,000 kronor för en timme). Och hon har, med hjälp av sina kollegor, tillverkat två låtsasrenar.

– Barnen ska få kasta lasson på dom. Men först måste vi själva lära oss hur man gör, säger Malena Rågfeldt.

Hon är enhetschef på Rådsparken och där ska barn under höstlovet få lära sig om ett av Sveriges fem officiella minoritetsfolk: Samerna. På onsdagen ska en stor kåta sättas upp och i den, där 40 sittplatser finns, ska den samiska teatergruppen Teater Oland framföra pjäsen "Skade den glade" som följer några starka, samiska kvinnor på resa genom tiden.

Hur gör ni för att undvika att reproducera stereotyper?

– Det är viktigt att vi inte gör något jippo utav det utan gör det på en nivå där vi lär ut litegrann till barn och ungdomar om en folkgrupp. Det är inte bara fokus på jojk och kläder utan vi pratar om ett urfolk som levt och på flera sätt fortfarande lever nära naturen. Det finns väldigt mycket att berätta, säger Malena Rågfeldt.

Det kommer även att finnas hantverkspyssel på plats där barn kan få tillverka sina egna armband av renhornsknappar och spillbitar från renhudar. Därav timmarna av sågning i renhorn.

– Vi berättar om hur alla renarnas delar användes till olika ändamål, säger Malena Rågfeldt.

Temat sträcker sig bortom parken. Huddinge kommun har en egen samisk historia. Vilket uppmärksammas i naturreservatet Paradiset där föreningen Paradiset Hanvedens vänner anordnar en vandring till platsen där ett sameläger byggdes på 50-talet.

Uppfinnaren Aslak Partapuolis var den som initierade lägret som kom att bestå av flera kåtor, en bod, en liten stuga och till och med en offersten. En sommar gick till och med några renar på området.

– Anders Wennersten och Nicke Larsson ska guida turen och berätta om platsens samiska historia. Efteråt kan deltagarna dricka kaffe och äta våfflor i vår stuga, säger Gunilla Andér på Paradiset Hanvedens vänner.

Minnen. En vandring i samernas fotspår i Paradiset står också på programmet under höstlovet. På bilden Rolf Partapouli, son till Aslak som grundade Paradisets sameby. Foto: Arkivfoto: Sara Ringström

Under höstlovet kan barn få prova på hantverkspyssel och göra små armbarn av renskinn och renhorn. Foto: Martin Brusewitz

Program: Samiskt tema

Vandring i Paradiset – upptäck samevistet

Den 27 oktober kan man följa med Paradiset Hanvedens vänner på en guidad naturvandring i den samiska uppfinnaren Aslak Partapuolis fotspår. Han var en drivande kraft bakom det sameviste som etablerades i Huddinge på 1950-talet. Hör berättelsen om hans stora kyrkbygge, mitt i Paradisets naturreservat på Södertörn.

Tid: 27 oktober klockan 11:00.

Samiskt tema i Rådsparken

I Rådsparken kan höstlovslediga bland annat besöka en samisk tältkåta och se den interaktiva och lekfulla teaterföreställningen: "Skade den glade" – där de får möta starka samiska kvinnor, i en resa genom olika tider. Prova på hantverk, lassokastning, tipspromenad både för små och större barn, traditionell brödbakning med mera i Rådsparken.

Här kan du läsa om andra aktiviteter under höstlovet i Huddinge kommun.

Visa merVisa mindre