Foto: Johan Bjurer/Sweco/Skanska

Huddinge fortsätter kämpa för Dramaten och Operan i Flemingsberg

I somras drog sig Nacka ur kampen om Operan och Dramaten. Men Huddinge kommun fortsätter kampen om det kungliga kulturcentret.

  • Publicerad 17:26, 9 aug 2017

– Vi ger oss inte så lätt. Vi är övertygade att Flemingsberg är en perfekt placering för Dramaten och Operan, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för byggfrågor i Huddinge.

Utöver en extra scen så söker Dramaten och Operan även nya lokaler för verkstäder, ateljéer och repetitionslokaler. De ser framför sig ett kulturcenter, i samverkan med lokala aktörer.

Förhandlingar har pågått i över ett år med fyra olika kommuner. Efter att ha skjutit upp beslutet var de vill etablera sina nya lokaler meddelade Nacka den 7 juli att de inte vill vänta längre och att de drar sig ur diskussionerna.

Kvar står nu Flemingsberg, Sundbyberg och Järfälla i slaget om de kungliga kulturinsitutionerna.

– Operan och Dramaten skulle platsa väldigt bra bland akademierna i Flemingsberg. Den framtida stadskärnan har ett fantastiskt läge alldeles intill kollektivtrafiken, säger Danielsson.

Nu är det fastighetsägaren Vasakronan som tagit över processen. De planerar att bygga bostäder i Gäddviken i Nacka, där Operan och Dramaten har sina verkstäder idag.

Inom de närmsta veckorna ska kommunen återigen träffa Vasakronan för att försöka få till en lösning, berättar Danielsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.