Tre profiler med Huddinge hockey i hjärtat – Anders "Pudding" Weiderstål, Kent "Lill-Kenta" Johansson och Sanny Lindström – minns klubbens 70 år som talangfabrik.

Huddinge hockey 70 år: Profilerna minns

Vinsten mot Gnaget på Globen, S:t Erikscupsvinst 74 och fostrandet av en mängd hockeytalanger. Lill-Kenta, Pudding och Sanny minns 70-åringen Huddinge hockey.

  • Publicerad 16:30, 17 jan 2020

Kent "Lill-Kenta" Johansson:

Fakta: Började och avslutade sin karriär i Huddinge. Spelade däremellan med Djurgården, HC Lugano och i Tre Kronor. Inledde sedan tränarkarriären i Huddinge.

Foto: Huddinge hockey

Vilket är ditt bästa minne med Huddinge hockey?

– Det är nog när vi vann S:t Erikscupen 1974. Det var första pojklaget i Huddinge som vann och ett genombrott för ungdomsverksamheten. Det betydde mycket. När jag började spela låg rinken nere vid kyrkan.

Vad har Huddinge hockey betytt för hockeysverige?

– Det är många som har fostrats där och blivit elitseriespelare och landslagsspelare. De var verkligen i framkant i början vad gäller ungdomshockey och att få fram och producera talanger.

Vem i nutid eller dåtid personifierar bäst Huddinge hockey?

– Bengt "Nicke" Nilsson var den drivande. Han var både ordförande och tränare när jag spelade och var med och startade hockeyskolan i slutet på 60-talet. Och Uffe Johansson. De var väldigt engagerade och var med och startade upp klubben och var drivande med att få ishallen.

Anders "Pudding" Weiderstål

Fakta: Mångårig och älskade materialförvaltare i Tre kronor. Började spela i Huddinge hockey som 7-åring 1961.

Vilket är ditt bästa minne med Huddinge hockey?

– Det måste nästan vara när det var match mot AIK i Globen år 1993. Det var slutsålt. Det är en sådan grej som slår allt.

Vad har Huddinge hockey betytt för hockeysverige?

– Många klubbar har tittat på Huddinge hockey, framförallt på 70- och 80-talen. Det är en genuin ungdomsklubb med bra rykte. Bengt "Nicke" Nilsson och Uffe Johansson är starka män och förebilder som drev hockeyskolan. Klubben har levererat många bra spelare som passerat genom Tre Kronor.

Vem i nutid eller dåtid personifierar bäst Huddinge hockey?

– För mig är det Bengt "Nicke" Nilsson som drev det här med sin fru när jag började. Han var där jämt och la ner sin själ i det här. Och Uffe Johansson.

Sanny Lindström:

Fakta: Inledde hockeykarriären i Huddinge IK och spelade med A-laget innan han åkte över till Nordamerika. Slog igenom i Timrå i SHL och har spelat i Tre Kronor. Är i dag hockeyexpert på TV4 och Cmore.

Foto: Cmore

Vilket är ditt bästa minne med Huddinge hockey?

– Det är när Huddinge vann över AIK på Globen 1993. Det är en av de absolut största hockeymatcherna jag varit på och en av de mäktigaste hockeyupplevelserna. Det var nästan bara Huddingefolk på läktaren och de spelade så otroligt bra hockey.

Vad har Huddinge hockey betytt för hockeysverige?

– Jättemycket så klart. De har fostrat många spelare som gått via Huddinges junior- och ungdomslag till större klubbar. De har ett jättegott rykte med duktiga ungdomslag och ungdomsledare.

Vem i nutid eller dåtid personifierar bäst Huddinge hockey?

– "Lill-Kenta" Johansson. Han är en av de största spelarna och tränarna genom tiderna och har spelat på absolut toppnivå. Jag har också haft honom som tränare och han är den bästa tränaren jag har haft. Det är en smart spelare som spelade tekniskt och med fart. Han kom också hem till Huddinge när han fortfarande var på toppen av sin karriär.