Huddinge hockey – Morgonmellis i Talangfabriken

Hockey, skola, hockey, skola, hockey... De har inte tid för mycket annat. På hockeygymnasiet går killarna som har bestämt sig för att bli proffs.

  • Publicerad 08:14, 8 dec 2017

Det är den 4 december och det är fortfarande mörkt ute när eleverna i Huddinges hockeygymnasium tar sig mot sin första lektion. Klockan 08 ska de vara ombytta och klara på Björkängshallens is för ett två timmar långt ispass.

Men inne i hallen är det knappast vinterleda som hörs. Farten är hög och glädjen hörs varje gång någon gör mål (då är det inte ens matchträning, utan en anfallsövning).

– De som är här ser det som en belöning att träna, förklarar Alexander Ytterberg, tränare för U18-laget.

Varje år har skolan runt 200 sökande. 12–13 spelare väljs ut efter en noggrann urvalsprocess.

– Första antagningen är rent sportslig. Vilka är bäst hockeyspelare? Sedan har vi möten med alla spelare och deras föräldrar. Vad är det för typ av killar, hur går det i skolan, hur fungerar de i laget? Vi kollar mycket på det idrottspsykologiska, till exempel hur de hanterar med- och motgångar, förklarar Anders Selin, lärare och tränare på hockeygymnasiet.

Spelarna väljs i samarbete med Fredrik Mälberg, sportchef och huvudtränare i A-laget. Tanken är att välja spelare som ska passa in i Huddinges spelsystem och kultur, som ska vara densamma från juniorlagen upp till A-laget.

Hur lockar ni till er de bästa?

– Det är svårt. De topprankade spelarna går ju till skolorna med SHL- och Allsvenskanklubbar. Men vi får marknadsföra det vi har. Logistiskt ligger vi väldigt bra, med närhet mellan skola, ishall och gym. Och det finns många bra spelare från Stockholm som inte vill flytta hemifrån, säger Selin.

Inte mot stjärnorna

Huddinge hockey brukar kallas talangfabriken. Förklaringen? NHL- och landslagsspelare som Marcus Krüger, Jhonas Enroth och Linus Klasen har fostrats här.

Men när man frågar spelarna Robin Carneholm, Loke Johansson och Joacim Hägg om deras personliga målsättningar är det ingen som nämner NHL. På typiskt ödmjukt hockeyspelarmanér siktar de inte mot stjärnorna.

– Jag vill kunna leva på att spela hockey, säger Joacim Hägg representativt.

Men första delmålet är de överens om. De ska ta sig till SM-slutspel med Huddinge. Längs med vägen hoppas de få chansen att spela med A-laget.

Än så länge ser det ljust ut. Laget ligger trea i J18 Elit östra och är i princip klara för allsvenskan, där de ställs mot de bästa klubbarna från den norra delserien. Där avgörs vilka som tar sig till SM-slutspelet.

Har bestämt sig

De som pluggar på hockeygymnasiet är där för att de har bestämt sig. De ska bli proffs. Då får de också leva med att träna och spela match nästan varje dag i veckan. Tisdags- och torsdagsmorgnar har de hockeyträning med gymnasiet. På vardagskvällar och helger har de träningar och match med Huddinge hockeys U18-lag.

– De har så mycket hockey, träningar och matcher att det finns inte mycket tid för annat. Men de som söker hit är förberedda och har bestämt sig.

Får de här tonåringarna aldrig gå ut och festa?

– De lägger ju tidiga träningar på lördagar, så att vi inte ska kunna gå ut på fredagar, säger Robin Carneholm så att man kan ana en viss bitterhet.

Senaste Huddingematcherna

AIK – Huddinge IK (3/12)…………………………………..... 2–5

Huddinge IK – Djurgårdens IF (30/11)………………….... 1–8

Nacka HK – Huddinge IK (26/11)………………………….... 1–3

Huddinge IK – IFK Täby (23/11)……………………………... 4–1

IF Vallentuna BK – Huddinge IK (16/11)………………….. 0–5

Hockeygymnasiet

Hockeygymnasiet är ett samarbete mellan Huddingegymnasiet och Huddinge IK. Gymnasiet är ett av 31 NIU-gymnasier i Sverige, vilka är de högst rankade elitishockeygymnasierna.

Huddinges NIU-utbildning är bara för killar. Av landets 31 NIU-gymnasier är fyra för tjejer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.