Ekar tomt. 234 personer såg onsdagens match mot Väsby IK. Foto: Sara Ringström

Huddinge hockey – vinstmaskin utan publik

Huddinge hockey fortsätter år efter år att spela bättre än plånboken är tjock. Ändå ekar det ofta tomt på läktarna. ”Kämpa Huddinge, kämpa Huddinge!” HuddingeDirekt ställde sig med den magra men tappra skara som bär fram laget när det blåser snålt.

  • Publicerad 10:31, 30 nov 2017

Tigerkulan kallas den. Huddinge hockeys hemmaarena Björkängshallen. Men från läktaren hörs inte direkt några tigervrål. Publiksnittet på 283 personer talar sitt tydliga språk. 32:a i hockeyettans publikliga. Det i en hall som rymmer cirka 1700 personer.

Men på isen dominerar de röda tigrarna och har tagit flest poäng av alla lag i hockeyettan i alla delserier. 47 poäng på 18 matcher.

– Jag förstår inte varför publiken inte kommer när de sportsliga framgångarna är så bra. Hade vi mer publik så hade vi definitivt gått upp, säger eldsjälen Conny Älvestam som är en del av supporterföreningen Red Tigers.

Huddinge hockey – Redo att bli mer än talangfabrik

– Bara för fem år sedan var det massa mer folk. Klack också och bra drag. Man blir ledsen över att inte fler kommer, säger Anneli Johansson, som följer sonen och nyblivna Huddingebacken Erik Ullman från läktaren.

– Det är uruselt måste jag säga. De förtjänar så mycket bättre. Nu är det typ 150 av de närmast sörjande i publiken, fyller Hans-Gunnar Leytman i.

I en intervju inför matchen svarar lagkapten Martin Eklund vad han har för förhoppningar inför allettan.

– Jag hoppas bara att det kommer folk. Det behövs ju. Vi lirar en ganska underhållande hockey liksom. Frejdig. Hoppas att folk snackar om oss, så att folk vill komma och se, säger kapten Martin Eklund.

Huddinge hockey petar klubbchefen

Håller stilen. Anneli Johansson och Hans-Gunnar Leytman vill ha bättre tryck i Björkängshallen. Foto: Sara Ringström

Foto: Sara Ringström

I första perioden i onsdagens match mot Väsby visar laget vad han menar. De röda snurrar runt, runt i offensiv zon och låter inte motståndarna känna på pucken. Tempot är högt och passningarna hårda.

Men pucken går inte in. Istället är det Väsby som gör 0-1. Varje gång Huddinge reducerar gör Väsby ett mål till. 1-1 blir 1-2 . Publiken blir frustrerad. ”Kom igen, det är ju Väsby!”

”Huddinge, håller på Huddinge, håller på Huuuudinge!” Ur frustrationen tänds publiken. Den tappra klacken om tio man lyckas fylla den halvtomma hallen med glädje efter ett 2–2-målet.

Numerärt överläge

När Väsby tar ledningen ännu en gång i Huddinges numerära överläge växlar både laget på isen och på läktaren upp. ”Kämpa Huddinge!”

Sedan blixtrar det bara till. På 18 sekunder kvitterar Huddinge och fastställer sedan slutresultatet 4-3. Stor matchvinnare blir Björn Jonasson som gör båda målen. Underhållning om något.

Väsby gjorde länge livet surt för de röda som hade svårt att trycka in pucken. Foto: Sara Ringström

Conny Älvestam drar sitt strå till stacken när det kommer till att locka publik. Han har ordnat puckkastningen som äger rum i andra periodpausen, då publiken ska kasta en puck från läktarplats och försöka komma så nära mitten av isen som möjligt. Han håller igång lagets hemsida med spelarintervjuer och nyheter. Och säljer merchandise.

Men hittills har det inte funkat. Alla vi pratar med säger samma sak. Huddinge är en liten klubb i Stockholm. Man konkurrerar inte bara med AIK och Djurgården om publiken, utan också teater, konserter och allt vad storstaden har att erbjuda.

Men Conny har fler idéer.

– Det skulle vara om man hittar en samarbetspartner som kan ställa upp med utrustning till bra pris. Till exempel hastighetsskjutning, en hoppborg eller en uppblåsbar hockeyrink. Kanske utanför arenan när det är match eller i Huddinge centrum.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.