Köttfritt. I Annerstaskolan är vegetarisk mat en självklar del av menyn. Foto: Elin Salenstedt

Huddinge hyllas för klimatsmart skolmat

Huddinge är en av länets bästa kommuner på klimatsmart skolmat. Det rapporterade Dagens Nyheter förra veckan. Det är resultatet av ett systematiskt arbete med klimatsmarta menyer, säger kommunen.

  • Publicerad 15:00, 7 mar 2019

Huddinge och Södertälje utmärker sig som de två kommuner som ligger i framkant då det kommer till klimatsmarta måltider i skolan. Det har Dagens Nyheter rapporterat.

– Dels har Huddinge en väldigt hög andel skolor som använder verktyget för miljöpåverkan och dels har de fått väldigt bra resultat, säger Emma Patterson, projektledare på Skolmat Sverige och forskare på Karolinska institutet, till HuddingeDirekt.

Skolmat Sverige är ett verktyg som hjälper kommuner och skolor att mäta bland annat näringsriktighet och miljöpåverkan. 14 kommuner i länet använder i dag verktyget.

Enligt Huddinge kommuns kostenhet är det goda resultatet ingen slump.

Klimatsmarta menyer

– Vi arbetar systematiskt med att till exempel upphandla mer ekologiska livsmedel och utforma menyer med mer klimatsmarta alternativ, säger Annika Wensing Stjerngren, enhetschef på kostenheten, i en artikel på kommunens hemsida.

Under 2000-talet har Huddinge gått från en procent ekologiska varor i skolmaten till över 40 procent i skolorna och 50 procent i förskolorna.

Enligt Emma Patterson ger Skolmat Sveriges verktyg skolorna bättre koll på vad det är de serverar.

– Det hjälper skolorna att kartlägga och utvärdera matens kvalitet. Och det ger ett helhetsperspektiv.