Foto: AleWi

Efter Citybanan: Huddinge önskar snabbtåg även till Skogås

Huddinge och Flemingsberg ska få 5-minuterstrafik med Citybanans nya snabbtåg. Stuvsta, Trångsund och Skogås blir utan extra avgångar. Nu vädjar Huddinges politiker till SL att snabbtågen även ska stanna i Skogås.

  • Publicerad 19:06, 18 apr 2017

I sommar invigs Citybanans sex kilometer långa tunnel under centrala Stockholm, med två nya stationer: Stockholm City och Stockholm Odenplan.

Med Citybanan får pendeltågen två egna spår genom City, vilket fördubblar kapaciteten och gör att tågen kan gå tätare och punktligare.

Till en början går tågen vidare söderut enligt dagens tidtabell. Men i december rullar den nya trafiken igång, med tätare avgångar i mellantrafik och högtrafik i form av snabbtåg, som hoppar över en rad stationer.

Stannar ej i östra Huddinge

Tåget på Nynäsbanan stannar till exempel i Farsta Strand men blåser förbi Trångsund och Skogås, de enda stationerna i Huddinge kommun. Utan snabbtågen är tidtabellen oförändrad, med fortsatt 15-minuterstrafik.

Snabbtågen mot Södertälje stannar i Huddinge och Flemingsberg, som under högtrafik får 12 avångar i timmen istället för dagens 8. Stuvsta däremot blir utan snabbtåg och behåller dagens 8 avgångar i rusningstrafik.

Bra med mindre trängsel men snopet ändå, tycker Huddinges politiker, som nu ber landstinget att se över möjligheten att låta tågen stanna i Skogås.

– Snabbtågen bör stanna även i Skogås, som är den största stationen i Huddinge på Nynäsbanan. Det är viktigt att vi står upp för att förbättrar möjligheterna att pendla för de som bor i östra kommundelen, säger Sara Heelge Vikmång (S), kommunalråd i opposition.

Även kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) har slutit upp bakom Socialdemokraternas skrivelse och gör det till den officiella linjen i kommunens remissvar till landstinget om den nya tidtabellen.

I det fall det inte är möjligt bör SL stärka upp busstrafiken till övriga snabbtågsstationer för östra kommundelen, skriver kommunen vidare i sitt remissvar.

– Det är naturligtvis bra med utökad kapacitet. Men stannar inte tågen i Skogås och Trångsund är det också viktigt att det finns bra bussförbindelser från Farsta strand och Haninge, där snabbtågen stannar, säger Sara Heelge Vikmång.

Så vill SL dra om bussarna i Huddinge

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.