PENGAR. Tuula Vesamäki är ordförande i Bellis konstförening. De behöver mer pengar till sin kursverksamhet. Foto: Sara Ringström

Huddinge satsar minst på kultur i länet: "Det är pinsamt"

I Stockholms län är Huddinge den kommun som ger minst andel pengar till kulturlivet. Nu vill kulturföreningarna i kommunen se en förändring.

  • Publicerad 13:17, 26 okt 2017

Huddinge har länge satsat mindre på kultur än många av sina grannkommuner. Om man tittar på hur stor del kulturen får av den totala budgeten ligger Huddinge i botten i Stockholms län och åttonde från botten i landet. Det visar en sammanställning av Myndigheten för kulturanalys.

– Att Huddinge hamnar i botten i landet är ju inte särskilt hedrande för kommunen, det är pinsamt på något sätt, säger Anders Karlmark, ordförande för Kulturhusföreningen i Huddinge.

– Det är skandal, säger Tuula Vesamäki, ordförande för konstföreningen Bellis i Trångsund.

Mycket med små medel

Kulturhusföreningen i Huddinge anordnar bland annat konstutställningar och uppträdanden på Folkes i Huddinge centrum. De gör vad deras ideella krafter mäktar med.

– Saker och ting kostar ju pengar. Vi som jobbar med det här jobbar ideellt, men till slut kanske folk tröttnar eftersom en för liten budget kan innebära för mycket belastning, säger han.

Samtidigt är Anders nöjd med samarbetet med kultur- och fritidsförvaltningen. Det är anslagen som politikerna beslutar om som är för små.

Bellis konstförening i Trångsund anordnar kurser i allt från papperskonst till målning och keramik. Det mesta av deras kostnader täcks av kommunen. Men med 106 000 kronor i stöd och en lokalhyra hos Huge på 112 000 är det svårt att få det att gå ihop.

– Det händer nästan ingenting här i Trångsund, förutom när vi har vår vårutställning på torget. Vi skulle gärna göra mer, bara vi fick mer ekonomiskt stöd, säger Tuula Vesamäki, ordförande för Bellis.

KERAMIK. I Trångsund kan du lära dig allt från akvarellmålning till att skulptera keramik, tack vare konstföreningen Bellis. Foto: Sara Ringström

Det är en förenkling att kulturbudgeten handlar om att vi inte har ett kulturhus. Endast fyra av tio kommuner i landet har ett kulturhus.

"Gick inte i kulturhusfällan"

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Vibeke Bildt, är däremot inte orolig över Huddinges bottenplacering.

– Huddingeborna har år efter år faktiskt tydligt uttryckt att man är nöjda med kommunens kulturutbud. Vi lagar efter läge och är mycket duktiga på det, men som kulturtant skulle jag ju gärna se mera pengar till kulturen! säger hon.

– En anledning till att många kommuner har stora kulturbudgetar är att de byggt stora kulturhus. De har väldigt ofta blivit döda lokaler utan dynamik och liv men kostar mycket att drifta ändå. Huddinge satsar på konst i offentliga utrymmen och att ge ideella kulturföreningar stöd till dessas olika kulturarrangemang, vilket innebär att vi har levande kultur i alla kommundelar.

S lovar mer pengar

Men Socialdemokraterna tycker att det satsas för lite pengar. I deras senaste skuggbudget ville de lägga en extra miljon på kultur och fritid.

– Det är en förenkling att kulturbudgeten handlar om att vi inte har ett kulturhus. Endast fyra av tio kommuner i landet har ett kulturhus, säger Rasmus Lenefors, gruppledare för (S) i kultur- och fritidsnämnden.

– Att Huddinges kulturbudget är åttonde lägst i landet uppmanar till att vi höjer ambitionerna. Jag upplever att många kulturföreningar och verksamma signalerar att de behöver mer stöd.

Exakt hur mycket mer pengar det kan komma att bli om Socialdemokraterna får bilda majoritet efter nästa val kan han inte svara på än. Inte heller hur de borde prioriteras.

Så mycket betalar du för Huddinges kultur

I Huddinge går 652 kronor per invånare till kultur. Det är den tredje lägsta siffran i Stockholms län. Bara Täby och Solna betalar mindre. Siffran har sjunkit varje år sedan 2013 då den låg på 716 kronor.

Grannkommunen Botkyrka satsar 1202 kronor per invånare. Arjeplog satsar mest i landet, 1898 kronor per invånare.

Andelen av den totala verksamhetsbudgeten är 1,3 procent. Det är den lägsta andelen i länet och åttonde lägst i landet. Jämförelsevis avsätter Botkyrka 2,3, Vallentuna 2,8 och Umeå (satsar mest) 5,2 procent till kultur.