Cykling. Rektor Johan Lundström menar att det funnits ett behov för programmet, eftersom cykelsporten växer.

Huddinge startar gymnasium för elitcyklister

Om drygt ett år öppnar Sjödalsgymnasiet landets femte gymnasieprogram med cykelinriktning. Alla cykelintresserade elever som går i elitsatsningstankar är välkomna att ansöka.

  • Publicerad 10:16, 14 jun 2019

Nästa höst öppnar Sjödalsgymnasiet i Huddinge upp ett nytt program – med cykelinriktning. Programmet, en nationellt godkänd idrottsutbildning på tre år, blir den femte i Sverige. Johan Lundström, rektor för Sjödalsgymnasiet, menar att det funnits ett behov.

– Det finns ingen utbildning för cykel i Stockholmstrakten. Det tycker jag verkligen att det borde finnas, för sporten växer ju.

Och att programmet hamnar i just Huddinge är ingen slump.

– Det finns jättebra förutsättningar för att ha en cykelutbildning i Huddinge. Downhill kan man köra i Flottsbro. BMX-street finns det en hall för i Visättra. Och så finns det en bana för BMX-racing i Älvsjö, berättar Johan Lundström.

Krav på cykelmeriter

Under utbildningen kommer man att läsa idrott med fokus på cykling, istället för olika programfördjupningskurser. Ungdomar från hela landet får söka, men det ställs särskilda krav på de sökande. Utbildningen riktar sig nämligen mot elever som vill kombinera sin gymnasieutbildning med en elitidrottssatsning.

– Man söker in på sina idrottsliga meriter, som ska visa att man är en aktiv cyklist i någon form, berättar Johan Lundström.

Trots dessa krav finns dock risk för hård konkurrens, beroende på hur många som söker. Programmet har endast plats för ett dussin elever per läsår.  

Cyklister som lärare

– Det beror på att det måste vara hanterbart. Dels kräver programmet rätt mycket utrymme, för eleverna måste kunna förvara sina cyklar säkert på skolan. Det måste dessutom finnas tid för mycket lärarledd handledning. Så det kan inte vara för många elever, för då blir det ingen kvalitet på utbildningen, säger Johan Lundström.

Än är det inte bestämt vilka lärare som ska ansvara för utbildningen. Rekrytering kommer att påbörjas i sommar. Men det finns vissa önskemål.

– Vi vill att lärarna ska ha cykelerfarenhet, eller tränarerfarenhet inom cykel, och gärna ha någon form av idrottsutbildning vid sidan om, berättar Johan Lundström.