Jonas Lagerström har tävlat i "Årets kock" tidigare. Bilden till höger visar Jonas "in action" på kvalet i fjol. Foto: Privat / Lina Konradstal

Huddingebo kan bli årets kock

Kocken och restaurangägaren Jonas Lagerström från Huddinge vill ta hem titeln "Årets kock". I sommar tävlar han om en plats i finalen med en rätt som är inspirerad av höstens smaker.

  • Publicerad 16:20, 27 maj 2019

Jonas Lagerström är uppvuxen i Solgård och bosatt i Glömsta. Sedan han tog studenten från Sågbäcksgymnasiet 2007, har han tävlat med svenska juniorkocklandslaget och kocklandslaget. I dag driver han tillsammans med kollegan Danny Falkeman lyxrestaurangen Etoile i Norrtull. Han har även hjälpt sin bror att starta restaurang Julius i Stuvsta.

Den 12-13 juni kommer han tävla mot 23 andra kockar om en plats i finalen den 12-13 september. En av kockarna han möter är kollegan Danny Falkeman.

Det är inte första gången han tävlar i årets kock och ett par gånger har han tagit sig till semifinal. Nu är han inställd på att vinna.

I år vinner man även ett pris – en kvarts miljon tror jag det ligger på.

Är du nervös?

– Nej, jag är inte så värst nervös. Jag har gjort det här några gånger nu och vet hur det funkar. Danny har också tagit sig vidare och förhoppningsvis kommer vi båda till finalen. Vi hjälper och stöttar varandra.

Vad händer om du vinner?

– Då vinner jag äran och berömmelsen. "Årets kock" är en stor titel att vinna. Det händer ganska mycket runt omkring vinnaren. Exempelvis får man sponsorer. I år vinner man även ett pris – en kvarts miljon tror jag det ligger på.

Vad gör du med pengarna om du vinner?

– Jag lägger inte ner så stor energi på pengarna, men en inspirationsresa kanske. Då är jag absolut mest sugen på Japan, Kina och det genuina asiatiska köket. Självklart lockar även Peru, Mexico och hela Sydamerika.

Vilken säsong är din favorit när det kommer till mat och råvaror?

– Jag gillar höstens smaker. Det är en tacksam tid med grövre rotfrukter, mustig potatis och svamp. Rätten som jag tävlar med kommer att vara inspirerad av höstens smaker.

Vilka är dina favoriträtter och råvaror nu under sommaren?

– Jag gillar grillat, schyssta potatissallader, sparris och bär. Och så jordgubbar och grädde, det är en svårslagen kombination.

Årets kock – SM i professionell matlagning

För att anmäla sig till tävlingen skickar man in sitt recept och en bild på sin rätt. Juryn väljer utifrån det vilka som går vidare till kvalificeringstävlingen.

I år anmälde sig 61 personer. 24 tog sig vidare.

12 juni: Kvalificeringstävlingens första dag. 24 kockar kommer att bli 16.

13 juni: Kvalificeringstävlingens andra dag. Här avgörs vilka åtta kockar som tar sig till finalen.

12-13 september: Final

Pris är äran, själva titeln och 250 000 kronor till att utveckla sig inom gastronomi – läran om sambandet mellan mat och kultur.

Vinnarna de senaste åren är David Lundqvist (2018), Johan Backéus (2017) och Jimmi Eriksson (2016).

Källa: aretskock.se