Väcker tankar. Många är nyfikna på livet Jens och Jeanette skapat, samtidigt som få vågar ta steget att göra samma resa, berättar de. Foto: Claudio Britos

Huddingefamiljen ställde om till hållbart liv

För fem år sedan påbörjade Huddingeborna Jens Älvenstrand och Jeanette Sahlström sin resa mot ett mer hållbart liv. De lämnade stressen bakom sig och gjorde om trädgården till en stor, permakulturell odlingsplats.

  • Publicerad 07:50, 22 jul 2019

I Huddingeförorten Högmora ligger en högrest, röd villa med vita knutar. Där bor Jeanette Sahlström och Jens Älvenstrand med sina tre barn. När de flyttade in var villan bara en liten stuga, knappt en bråkdel så stor. Men tillsammans har de byggt upp villan till vad den är idag. Och det gäller även för marken runt omkring. För fem år sedan var där inget annat än en bergstomt med en lekstuga och några lövträd.

Idag har lekstugan blivit ett hönshus och tomten är fylld av pallkragar, rabatter och växthus. Vart man än vänder sig möter blicken en ny växtodling. Och på hustaket har de installerat solpaneler.

– Vi ville göra livet mer hållbart för oss själva, för familjen. Det var ganska själviskt till en början. Vi började litet, men nu har det blivit en livsstil, säger Jens Älvenstrand.

Oväntad vändning

Livet de lever idag var dock ingenting de kunde ha föreställt sig för tio år sedan.

– Det här är ingenting jag är uppväxt med. Jag var en storkonsument precis som de allra flesta. Jag jobbade väldigt mycket, för att tjäna pengar. Och med pengarna köpte jag massor av saker. Men det skänkte mig aldrig särskilt mycket glädje. Jag blev inte lycklig, berättar han.

Hönsägg. Lekstugan hägnades in och blev en hönsgård. Varje dag finns nya ägg att hämta. Foto: Claudio Britos

Och precis som de allra flesta satt de i köer varje morgon för att komma till jobbet. På jobbet stressade de för att få tid till semester och på semestern var de stressade eftersom de inte var på jobbet.

– Vi levde ganska normativt kan man väl säga, säger Jeanette Sahlström.

Deras livsstilsförändring började med en kurs som Jeanette gick via jobbet, där hon fick lära sig hur hållbarhet kan vara lönsamt. Med hjälp av nya lärdomar bestämde de sig för att rannsaka sig själva.

– Vi gjorde en egen lyxfällan, där vi la upp alla våra utgifter. Sen var det bara att börja plocka i det som inte kändes nödvändigt, berättar Jens Älvenstrand.

Bytte två bilar mot en

De började med att säga upp diverse olika abonnemang, som ändå inte kom till användning. Sedan bestämde de sig för att byta ut sina två bilar, en diesel och en bensin, mot en som går på biogas.

– Visst krävs det lite mer planering att ha bara en bil, men vilken frihet det är! Vi bestämde oss för att börja samordna hämtning och lämning av barnen med andra föräldrar. Det fungerar jättebra, berättar Jeanette Sahlström.

– När vi var klara kunde jag gå ner i 75 procents arbetstid, utan att det ens kändes av, säger Jens Älvenstrand.

Och Jeanette bestämde sig för att flytta hem sitt yoga- och hudvårdsföretag till växthuset, för att slippa pendla in till stan.

– Mina kunder älskar det. Här kan man slappna av på ett helt annat sätt än inne i stan. De vill knappt gå härifrån, skrattar hon.

Kontor. Jeanette Sahlström tog hem jobbet och använder nu växthuset som arbetsplats. Foto: Claudio Britos

I växthuset växer bland annat tre majsplantor. De är närmare en meter höga, men långt ifrån färdigvuxna.

– De här kommer egentligen bli alldeles för höga för växthuset. Men vi vågade inte riskera att plantera ut dem, för vi hade bara tre fröer. Vi fick dem av en kompis, som berättade att majskolvarna blir svarta. Det ska bli väldigt spännande att se vad som händer, säger Jens Älvenstrand förväntansfullt.

Ett permakulturellt liv

Första odlingsåret började de med potatis och morötter. Sen utökade de, år för år. Idag kan de stolt visa upp flera olika tomatsorter, sallad, lök, pumpor, zucchini, fruktträd… Listan kan göras lång.

Hela konceptet med deras odling utgår från begreppet permakultur, där målet är att skapa ett hållbart samhälle som ger ett meningsfullt arbete. Design och planering utgör en stor och viktig del av permakulturen. Dels för att underlätta för sig själv - sådant som används ofta ska planteras nära huset, medan det som används mer sällan kan planteras längre bort. Och dels för att göra det hela hållbart. Man bör alltid sträva efter att uppnå en cirkularitet.

– Allt som går att använda ska användas. Vi matar hönsen med våra matrester, sen ger de oss ägg och gödsel. Och det vi inte äter lägger vi på komposten. Sophämtarna har nog börjat undra, det är inte mycket att hämta här! skrattar Jens.

Och som ytterligare en del i den hållbara livsstilen, samlar de regnvatten i brunnen som tidigare försörjt dem med hushållsvatten. Sedan de gick över till kommunalt vatten stod den länge tom – tills de insåg att brunnen kan vara en bra lösning på problemet som ibland uppstår under sommarmånaderna.

– Den kan lagra sex kubik vatten. Det är perfekt om det blir bevattningsstopp under sommaren, som det var förra året, säger Jens.

Och till vintern lagras det som går i deras jordkällare.

– Vi lägger potatis och morötter och sånt som i en stor jordhög. Där håller det sig väldigt bra, berättar Jens.

Pionjär. Jeanette Sahlström är lycklig över att pionerna äntligen börjat slå ut. Foto: Claudio Britos

Jens och Jeanette har märkt att de allra flesta va väldigt nyfikna och blivit inspirerade av livet de skapat, samtidigt som få vågar ta steget att göra samma resa.

– Det är såklart svårt att veta vad man kommer få för liv, om man inte provat på något annat än det man redan vet. Man har som en programmering, med allt man lärt sig och upplevt under sitt liv. Men man måste våga ifrågasätta den programmeringen, menar Jens.

– Ja, och det behöver inte innebära att man börjar odla, som vi gör. Men bara att man gör det man själv mår bra av. Att man tar sig tid att engagera sig mer i det som känns meningsfullt. Livet vi hade förut kändes inte meningsfullt, säger Jeanette.

Hon tar ett djupt andetag och blickar över trädgården.

– Vårt motto har varit att skapa ett liv som man inte behöver semester ifrån. Och det känner jag att vi har uppnått här.

Kompost. Komposten sluter den hållbara cirkeln. Här hamnar alla organiska material som annars hade slängts. En perfekt odlingsplats för zucchini. Foto: Claudio Britos

Tips för att bli mer hållbar

Tänk "cirkulärt", genom att försöka ge allt ett användningsområde. Undvik att slänga saker i onödan.

Handla begagnat när du kan, både när det gäller kläder och möbler.

Börja tanka klimatsmart. Exempelvis med HVO100, ett förnyelsebart drivmedel som du kan tanka din dieselbil med, eller biogas.

Visa merVisa mindre