Utebandy. Planen har byggts efter ett initiativ av Mikaela Södermark med hjälp av Pontus Ireteg och Per Widell. Foto: Marika Norrberg

Huddingelag börjar spela innebandy utomhus

I helgen premiärspelade innebandylaget Sörskogens IF på sin nya plan – utomhus. Brist på halltider med sarg har fått laget att flytta ut. "Det är något helt unikt", säger Pontus Ireteg, vice ordförande i föreningen.

  • Publicerad 09:07, 4 sep 2019

Innebandy brukar normalt spelas inomhus. Men det konceptet håller nu Sörskogens IF att rucka på. Den 1 september premiärspelade klubben på den nya utomhusplanen för innebandy på Sörskogens bollplan.

– Det är något helt unikt. Jag har pratat med Stockholms innebandyförbund och de kände inte till något liknande i Stockholmsområdet, säger Pontus Ireteg, vice ordförande i Sörskogens IF och innebandyansvarig.

Andra former av "utebandy"-planer har funnits sedan tidigare. Det unika är att planen har golv och sarg som känns igen från inomhusplanerna.

– Fördelen är att golvet är så pass bra att det ger en äkta känsla, det blir riktig innebandy.

Men är det verkligen innebandy när det spelas utomhus?

– Haha! Någon tyckte att vi skulle kalla det utomhusbandy, men det är ju samma regler och allt så...

Brist på hallar

Det är bristen på halltider som har fått Sörskogens IF att anlägga en 11 gånger 21 meter stor innebandyplan på den gamla tennisplanen på Sörskogens bollplan.

– I Huddinge är det en utmaningen att få halltider. Vi har fått ett träningstillfälle i veckan per lag, men vi hade velat ha mer. När barnen är under tolv år så får de dessutom bara spela i gymnastiksalar, de är ofta trånga och saknar sarg, säger Pontus Ireteg.

Foto: Marika Norrberg

Redan när barnen är nio år börjar de spela seriespel och då är matcherna på helplan och med sarg. Förutsättningarna på träning matchar alltså inte förutsättningarna på match.

Med en ny utomhusplan kan Sörskogens lag få in en träning till i veckan, åtminstone så länge det går att ha utomhusplanen igång. Tanken är att planen ska ligga uppe sju månader om året, ungefär april–oktober.

Lån av målvaktsutrustning

Men det är inte bara Sörskogens IF som ska få spela där. Planen är att erbjuda lån av klubbor och målvaktsutrustning för att möjliggöra spontanspel.

Exakt hur det ska gå till utan allt för stor stöldrisk är ännu inte klart. Sargen ska gå att montera ner så även den riskerar att bli stulen.

– Tanken är att sargen ska plockas ihop och låsas fast på kvällen. Alla detaljer är inte klara, säger Pontus Ireteg.

Crowfundat projekt

Föreningen har delvis finansierat planen ur egen kassa och delvis genom crowd funding. Halva planen har betalats av privatpersoner. Dessutom har den ideella föreningen Goodsports bidragit med 50 000 kronor. Planen ska därför döpas till Goodsport Floorball Court.

Sargen hoppas de få hjälp av företag att betala i utbyte mot reklam på sargen.

Planen har byggts efter ett initiativ av Mikaela Södermark med hjälp av Pontus Ireteg och Per Widell.