Stuvstabo. Ledare inom polisen och leder ett landslag, men att leda sonen Liam är kanske den största utmaningen. Foto: Claudio Britos

Huddingepolis ska återuppliva Damkronorna

Flerfaldig svensk mästare, OS-medaljör och invald i svensk hockeys Hall of Fame. Ylva Martinsen är en av de största svenska ishockeyspelarna genom tiderna, men först i år har hon kunnat lägga jobbet som Huddingepolis åt sidan och satsa på hockeyn på heltid.

  • Publicerad 15:22, 7 dec 2018

Ylva Martinsen var en del av den svenska damhockeyns gyllene generation som tog två OS-medaljer och ett VM-brons under tidigt 00-tal. Hon är invald i svensk hockeys Hall of Fame och i våras tog hon som första kvinna någonsin över som huvudtränare i Damkronorna.

– Jag har världens bästa jobb, säger hon då vi hälsar på i parhuset i Stuvsta där hon bor med frun Helene och sonen Liam.

Kanske känner ni igen henne i en Segeltorpströja eller kanske i polisuniform? Ylva är ursprungligen från den lilla byn Stensele i Västerbotten, men har i över ett decennium satt sitt avtryck i Huddinge. Först som framgångsrik spelare i Segeltorps IF under guldåren och nu senast som gruppbefäl i Huddingepolisen.

Men sedan i våras är hon tjänstledig från polisyrket då hon valde att ta över ett skadeskjutet landslag efter OS i Pyeongchang. Kritiserade Leif Boork tog laget till en sjundeplats, vilket var den sämsta placeringen någonsin och långt ifrån glansdagarna hon själv upplevde som spelare.

Hennes uppdrag: Ta Sverige tillbaka till topp fyra i världen.

– Vi är långt ifrån där nu, det är inte bara att man knäpper med fingrarna. Först satsar vi på att göra bra ifrån oss i VM i april.

Det är omodernt att utesluta olika typer av människor. Det handlar om de som har makt och sitter på pengarna.

Foto: Claudio Britos

Men hon är hoppfull – en ny generation är på framväxt. Hon kommer närmast från flera framgångsrika år med juniorlandslaget och kommer till det nya jobbet med en idé om att skapa en röd tråd med en och samma spelidé från juniorlag till Damkronorna.

Det började i Segeltorp

Efter att det stjärnspäckade laget Mälarhöjden/Bredäng tvingades lägga ner efter flera framgångsrika säsonger flyttade Ylva och många med henne till Segeltorp och startade ett nytt damlag. Redan första säsongen tog de hem ett SM-guld. Det blev hennes sjätte och sista som spelare.

En fotskada satte stopp för vidare spel. När hon tog polisexamen hoppade hon på kryckor i blå hallen.

– Då tänkte jag att jag nu satsar jag på att vara polis och lägger hockeyn åt sidan. Men då frågade tränaren i Segeltorp om jag kunde komma någon kväll i veckan bara och stötta backarna. Sedan blev det två kvällar, tre kvällar och sen var jag ju såklart där fullt ut ändå. Det är kärleken till hockeyn, det är ju det bästa som finns... förutom familjen då.

Guldtränare. Ylva (då Lindberg) som tränare i Segeltorp guldsäsongen 2011. Foto: Elisabet Wahl

När hon väl tog över som huvudtränare blev det ytterligare ett SM-guld med Segeltorp innan hon tog över i AIK.

”Det handlar om makt”

Ylva Martinsen applåderar Huddinge hockeys flick- och damsatsning. Bland annat har man anställt en sportchef och garanterat att minst 25 procent av klubbens styrelse ska vara kvinnor. Damhockeyn har tagit stora kliv sedan hon slutade spela. Klubbarna har blivit mer professionella och fler hockeygymnasier för tjejer har ploppat upp runt om i landet, nu senast i Huddinge.

Men fortfarande är det ytterst få kvinnor som kan leva på hockeyn. Ylva Martinsen är en av dem, som efter en väldigt framgångsrik spelarkarriär först som huvudtränare i landslaget har hockeyn som heltidsjobb.

– Det är omodernt att utesluta olika typer av människor. Det handlar om de som har makt och sitter på pengarna. Om man menar allvar måste man prioritera annorlunda. Tidigare har man tänkt 80/20, men kanske måste man börja tänka 50/50, säger hon krasst.

Ylva Martinsen (fd Lindberg)

Ålder: 42 år.

Bor: i Stuvsta med frun Helene och sonen Liam.

Från: Stensele i Storumans kommun.

Meriter: Sex SM-guld, OS-silver, OS-brons och VM-brons.

Yrke: Gruppledare inom polisen i Huddinge.

Visa merVisa mindre