Nära på distans. En plexiglasvägg med sittplatser på vardera sida gör det möjligt för nära och kära att tryggt träffas. Foto: Huddinge kommun

Huddinges äldreboenden får plexiglas för familjeträffar

Nu kan närstående besöka sina äldre på en fika – genom plexiglasväggar som ställts upp vid kommunens alla äldreboenden.

  • Publicerad 17:40, 15 jun 2020

Sedan den 1 april råder besöksförbud på Huddinges äldreboenden för att minska risken för smittspridning, och även innan dess var besöksmöjligheterna begränsade. Många har alltså inte sett sina familjemedlemmar på lång tid.

Men nu har kommunens äldreboenden rustats med särskilda mötesplatser utomhus.

– Det är ett väldigt tryck på bokningarna, säger Annika Sefbom, sektionschef inom äldreomsorgen i Huddinge.

En plexiglasvägg med sittplatser på vardera sida gör det möjligt för nära och kära att träffas utan att riskera smitta. Under hela besöket finns en mötesvärd tillgänglig som ser till att instruktionerna följs.

– Men det är inte så att mötesvärden är med och hör vad som sägs, de står en bit bort och visar vart man kan tvätta händerna och har översikt om nån behöver hjälp.

Förra veckan tog kommunens äldreboenden emot de första besökarna. Det finns åtta stycken plexiglasväggar spridda på kommunens alla äldreboenden. Vissa boenden som delar byggnad delar också glas, och det större boendet Stortorp har två.

Hör man ordentligt genom glaset?

– Det har varit lite både och. Vissa hade haft lite svårt, vi ska försöka få dit mikrofoner direkt, man sitter ju ändå en bit ifrån varann, säger Annika Sefbom.

Besök är bara tillåtna på de här säkra mötesplatserna och alla besök bokas senast två dagar i förväg.

Boka träff

Besökstiderna är onsdag och fredag klockan 14-18.30, samt lördag och söndag klockan 11-18.

För att boka en tid ring 08-535 311 40 eller mejla sakramoten@huddinge.se. Besöksbokningen är öppen tisdag till fredag klockan 14-18 och lördag-söndag klockan 9-11.