Vaktmästaren Myangaabaatar Badarch och bibliotekarien Johanna Nylund packar böcker. Foto: Huddinge kommun

Huddinges bibliotek fixar hemkörning av böcker

Nu kan alla som bor i Huddinge få böcker hemkörda från kommunens bibliotek.

  • Publicerad 11:22, 28 apr 2020

När andra verksamheter stängt har Huddinges bibliotek haft desto fler besökare – och fullt upp med att försöka sprida ut dem för att minska smittrisken. Nu har biblioteken börjat köra ut böcker till Huddingeborna så att färre vistas i lokalerna.

– Vi har sett att många som kanske tillhör riskgrupper har begett sig in i våra bibliotek, så det här känns viktigt, säger Nick Jones, verksamhetschef för konst och bibliotek i Huddinge.

– Vi har redan en strid ström körningar men också kapacitet för att fler hör av sig, och vi hoppas att så många som möjligt tar del av det här.

Beställ på nätet

Utöver en e-tjänst där hemkörningen kan bokas har biblioteken också nya, utökade telefontider. Tjänsten utgår från biblioteken i Vårby, Skogås och centrala Huddinge men finns tillgänglig för boende i alla delar av kommunen.

– Det är inte många stora kommuner som prövat något liknande, så det känns roligt och spännande, säger Nick Jones.

Genom tillfälliga förflyttningar av personal får biblioteken hjälp med utkörningen från dem inom kultur- och fritidsförvaltningen som inte har lika mycket att stå i. Tanken är att tjänsten erbjuds så länge det är möjligt under coronapandemin.

Myangaabaatar Badarch är vaktmästare men nu hjälper han till med att köra ut böcker. Foto: Huddinge kommun

Andra åtgärder

Lånetiden förlängd från fyra till sex veckor.

Större möjlighet att låna om böcker och andra medier.

Det digitala biblioteket med e-böcker, ljudböcker, streamad film och digitala tidningar erbjuder fler lån per vecka än vanligt.

Visa merVisa mindre