Foto: Henrik Lindstedt

Huddinges hyllning till Kamprad: Får egen väg

Kampradvägen eller kanske Ingvar Kamprads allé? Ingvar Kamprad lade grunden för det som idag är handelsplatsen Kungens kurva med det som fortfarande är världens största Ikea-varuhus. Nu vill Huddinge kommun hedra hans minne med en egen väg i området.

  • Publicerad 16:51, 29 jan 2018

"Tack för allt du gjort för Huddinge och Huddingeborna. Vila i frid." – Daniel Dronjak

– Vi vill namnge en gata efter Ingvar, det känns logiskt. Det här området omsätter 8 miljarder årligen, men innan Ikea kom hit så var det bara skog. Ikea har varit väldigt viktigt för kommunens utveckling. Det är kommunens största privata arbetsgivare och många unga Huddingebor har fått sin första anställning här. För det vill vi tacka honom, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak.

Kungens kurvas självklara hjärta är det drygt 50 år gamla Ikea-varuhuset. Det är till ytan det största i världen. Och när det uppfördes 1965 var det det tredhe Ikea-varuhuset efter Älmhult och Oslo.

Nu har Kungens kurva blivit ett kommersiellt centrum med flera stora butikskedjor, Heron city och en relativt nybyggd galleria. Och utvecklingen bara fortsätter. Huddinge kommun planerar bland annat att bygga ett nytt bostadsområde med 4 200 bostäder.

En del av ombyggnationen är att förlänga Tangentvägen, som idag går från Smistavägen till en vändplats bakom Kungens kurva shopping center, och göra den till en ny huvudgata.

Den gatan kan nu komma att döpas efter Ingvar Kamprad.

– Våra tankar går först och främst till Ingvars familj. Det stora engagemanget landet runt visar nu hur uppskattad Ingvar Kamprad var. En av landets mest framgångsrika entreprenörer är ett bra namn för en ny gata, säger Christian Ottosson (C), ordförande i Natur- och byggnadsnämnden som ansvarar för namnsättning.

Exakt vad den kan komma att heta är däremot inte fastslaget. Vad tycker du?

"Tack för allt du gjort för Huddinge och Huddingeborna. Vila i frid", skrev Daniel Dronjak med hälsningar från Huddinges kommunstyrelse.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.