Daniel Dronjak (M) är ordförande i krisledningsnämnden. Foto: Rósanna Róbertsdóttir/Henrik Lindstedt

Huddinges politiker träffas online

För att minimera smittorisken håller Huddinges alla tio partier för första gången möten online. De har också valt ut hälften av ledamöterna att sammanträda under nästa kommunfullmäktige.

  • Publicerad 12:30, 19 mar 2020

Igår träffades gruppledare för alla tio partier för första gången online för ett extrainsatt möte med kommunstyrelsen. Krisledningsnämnden träffades också, för första gången på decennier, och det på distans. Även sitt gruppledarmöte höll politikerna under gårdagen över nätet.

–  Det gick bra tycker jag, lite tekniska utmaningar men ett fullgott alternativ när det handlar om att fullgöra vårt uppdrag, säger Daniel Dronjak (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Till nästa möte med kommunfullmäktige kommer ledamöterna att halveras, och bara 31 personer sammanträder.

– Det är mycket möten nu med anledning av krisen och det är väldigt viktigt att vi har förmågan att fatta viktiga beslut även i en kris. Så vi ställer inte in viktiga beslutsmöten men genomför så mycket som möjligt digitalt för att minimera smittspridningen, säger Dronjak.

Flytta personal

Igår fattades ett beslut som möjliggör att flytta personal mellan förvaltningar ifall situationen med covid-19 skulle förvärras eller om skolor skulle stängas.

– Att krisledningsnämnden möts är ovanligt. Det ska till en extraordinär händelse, där snabba beslut måste fattas och resurser måste flyttas om. Vi har möjliggjort det nu, säger Dronjak.

Han menar att politikerna i det här läget har en samsyn.

– Det finns ingen partiskillnad i det här. Vi är väldigt överens och alla tio partier har lagt partiböckerna åt sidan och hjälps åt för att bidra i den här situationen.