Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge. Foto: Sara Ringström

Huddinges politiker vill se fler poliser i Vårby

"Så jävla onödigt", "läskigt" och "nu får det vara nog". Det var sammanbitna Huddingepolitiker som besökte Vårby gård efter söndagens dödliga explosion.

  • Publicerad 18:30, 8 jan 2018

– Det är läskigt. Här går barn förbi på väg mot biblioteket för att låna böcker, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M).

Han har kommit till platsen för att prata med Vårbybor och kommunens eget kris-team, som har funnits tillgängliga på biblioteket under dagen. De som var i behov hänvisades in i värmen för att prata med psykolog eller kurator.

– Det är viktigt att påminna om att det här är en extremt ovanlig händelse. Förmodligen är Vårbyborna lika trygga idag som för en vecka sedan. Men det är såklart inte känslan.

Dronjak tycker att det är synd att detta förmodligen får den effekt som gärningspersonerna eftersträvade: otrygghet.

– Varför placerar man sprängmedel mitt på torget där folk rör sig? Det måste vara för att skapa otrygghet.

Christian Ottosson (C), kommunalråd. Foto: Sara Ringström

Öppnar för kommunala ordningsvakter

– Det här är så jävla onödigt, ett människoliv har gått till spillo. Gatugängens våld kan man på något sätt hantera mentalt, då det riktas mot andra kriminella. Men det här är urskillningslöst våld som kan drabba vem som helst, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd.

Han lägger en blomma på den lilla hög av blommor och ljus som har börjat bildas intill platsen för explosionen.

– Vi som jobbar för Vårby måste kavla upp ärmarna nu, säger han.

Borde det sättas in fler poliser?

– Ja, framförallt närvarande poliser. Men Huddinge prioriteras ju inte när det kommer till att sätta in fler poliser, eftersom vi inte är en del av Mareld. Vissa kommuner anställer egna ordningsvakter och det får vi väl också göra snart. Men det är en plan B.

– Viktigt är att man går ur det här med en läxa lärd. Det får vara nog helt enkelt, säger Nujin Alacabek (V), kommunalråd i opposition. Foto: Sara Ringström

Även Nujin Alacabek (V), kommunalråd i opposition, tycker att fler poliser i Vårby gård vore bra.

– Det kan vara bra med ett lokalt poliskontor så att folk kan känna trygghet, att det finns en närhet till polisen. Men det ska finnas en relation mellan polisen och de unga som bygger på förtroende. Det ska inte handla om kontrollverksamhet, säger hon.

Hon håller fram det förebyggande arbetet som viktigast. Att ge unga bra alternativ på fritiden och vägar in i samhället.

– Men man måste ju jobba bort våldet också. Vi har väldigt mycket vapen som florerar. Det är alldeles för lätt att få tag i ett vapen idag.

Vad ska man göra åt det?

– Vapenamnesti nu, säger Vårbybon och landstingspolitikern Elisabeth Ulin Karlsson (V).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.