Foto: Anton Kyhlbäck

Huddinges politiker vill strypa raketskjutandet

I Huddinge är det idag praktiskt taget fritt fram att skjuta raketer året om. Men en majoritet av Huddinges politiker vill strama upp regelverket – en välkommen linje menar Stockholms äldsta kennelklubb, Apollogruppen.

  • Publicerad 16:30, 20 dec 2018

Den 31 december smäller det.

För många innebär nyårsafton familjemiddagar, fester och mycket raketer. Men för andra är det en dag av oro inomhus för vad som händer utomhus.

– Det värsta är när det smäller i tid och otid, säger hundägaren Ankie Wigren.

I Huddinge har det länge varit i princip fritt fram att skjuta raketer året om, förutom i närheten av byggnader som till exempel Huddinge sjukhus och Björnkulla vårdhem. Sedan 2017 har två medborgarförslag lyft frågan till kommunen, utan något svar.

Men nu kanske det börjar hända någonting i kommunhusets korridorer.

Stöder restriktioner

En majoritet av Huddinges politiker vill nämligen strama upp regelverket både för miljön och djurens skull. Det visar en enkät med politikerna som HuddingeDirekt har gjort.

Det välkomnas av Huddingebon och kattägaren Peter Henriksson. I höstas skrev han ett Huddingeförslag om att ersätta kommunens fyrverkerier med en lasershow. Med 385 röster är det det mest populära sedan de nya digitala medborgarförslagen infördes. Förslaget ska tas upp hos klimat- och stadsmiljönämnden i början av 2019.

– Det går inte alltid att träna hundar för fyrverkerier. Det smäller på en annan frekvens än sådant man tränar hundarna med, säger Ankie Wigren. Foto: Anton Kyhlbäck

– Det är jätteskönt att höra att det börjar hända saker. Det är otroligt omodernt med fyrverkerier – även vilda djur lider och miljön tar stryk. När det finns alternativ som lasershower så finns det ingen anledning att fortsätta, säger Peter Henriksson.

Inte ensamma

Samtidigt har flera kommuner runt om i landet infört restriktioner för fyrverkerier på sistone.

Det parti i Huddinge som går längst är Miljöpartiet. De vill ha något slags förbud mot fyrverkerier i kommunen.

– Vi kommer lägga fram en motion om det. Men hur förbudet ska se ut har vi inget beslut om ännu. Men det är för miljöns, djurens och den allmänna ordningens skull, säger Anders Lönroth, gruppledare för Miljöpartiet.

Hur ett stramare regelverk för raketskjutning i Huddinge kan komma att se ut är oklart. Men flera av politikerna delar idén om krav på polistillstånd för fyrverkerier förutom på högtider.

Utegångsförbud. Hundarna Jamba, Fiona och Alice som får hålla sig inomhus flera timmar innan och efter tolvslaget på nyår. På bilden ser vi också Ankie Wigren och Birgitta Strömberg från hundklubben Apollogruppen. Foto: Anton Kyhlbäck

Men det finns också de som vill slå vakt om fyrverkerierna. En av dem är Karl Henriksson (KD).

– Vi vet att hundar och andra djur skadas. Men vi är inte pigga på att förbjuda traditioner som hålls enstaka gånger om året, säger han.

Jobbigt för hundar

Hundägarna Ankie Wigren och Birgitta Strömberg menar att det största problemet för hundägare är omfattningen på smällandet innan och efter nyårsafton.

– Om man bara smäller på kvällen fram till klockan ett så behöver det inte vara ett så stort problem. Men när det smäller i tid och otid, då blir det ett problem, säger Birgitta Strömberg, ordförande i hundklubben Apollogruppen.

Och djurens rädsla kan vara svår att träna bort, berättar de.

– Det går inte alltid att träna hundar för fyrverkerier. Det smäller på en annan frekvens än sådant man tränar hundarna med. Men det går att träna hundarna så att de taggar ner, säger kennelklubbens sekreterare, Ankie Wigren.

Det säger partierna:

Socialdemokraterna: Vill begränsa vilka tider och vilka platser man får skjuta fyrverkeri. Viktigt att hitta en kompromiss mellan tradition och hänsyn till djur och miljö.

Centerpartiet: Vill begränsa användningen genom att endast tillåta fyrverkerier några timmar på nyårsafton (till exempel 22–01). Behövs tydligare miljökrav nationellt.

Liberalerna: Vill se krav på tillstånd för fyrverkerier förutom vissa dagar, till exempel nyårsafton. Vill att kommunen väljer till exempel lasershow istället för fyrverkerier.

Sverigedemokraterna: Kan tänka sig någon form av tillståndsplikt för att visa hänsyn för djur och miljö. Tycker att fyrverkeritraditionen ska bevaras, till exempel kommunens fyrverkerier på Valborg.

Miljöpartiet: Vill införa någon form av förbud för miljöns, djurens och för den allmänna ordningens skull.

Drevvikenpartiet: Drevvikenpartiet har inte diskuterat frågan.

Huddingepartiet: Vill ha tillståndsplikt för pyrotekniska varor förutom på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton (15–03).

Vänsterpartiet: Vill reglera försäljning av fyrverkerier och vilken plats och tid man får skjuta dem. Kan tänka sig att ersätta kommunens fyrverkerier med till exempel lasershow.

Kristdemokraterna: Emot ett förbud eftersom fyrverkerier är en tradition vid firanden. Kan tänka sig någon form av restriktioner.

Moderaterna: Emot ett förbud eftersom fyrverkerier är en tradition. Kan tänka sig att avgränsa vilka platser man får skjuta fyrverkerier på.

Visa merVisa mindre

Enkät: Vad tycker du om fyrverkerier?

Hege Blomgren, centrala Huddinge:

– Jag är från Norge och där är det förbjudet. Man får ansöka om tillstånd hos polisen, och en enskild person får då ansvaret. Personligen tycker jag att det är mer rök än färger, med fyrverkerier, men samtidigt bär hundägare ett ansvar att träna sina hundar för fyrverkerier. Alla hundar kan lära sig, och det är gjort på 20 ballonger, även om det kan ta längre tid för vissa än för andra.

Erik Nyström, centrala Huddinge

– Det vore ett bra förslag. Jag trivs inte alls med raketerna över huvud taget. Till nyåret så brukar jag åka hem en stund före tolvslaget för att slippa smällarna och raketerna. Ett sånt förslag skulle vara bra.

Viktor Sjöholm, Fullersta

– Jag har faktiskt skrivit om ett sånt förslag i skolan nyligen. Vår valp kommer att uppleva sitt första nyår och vi är lite oroliga för hur det ska gå. Förutom att djuren blir rädda så skräpar det även ner och är dåligt för miljön. Så jag tycker det vore ett bra förslag.

Tips till hundägare inför nyår

• Gå en extra lång promenad med hunden under eftermiddagen

• Stanna inomhus under kvällen

• Distrahera hunden med aktiviteter inomhus

• Skapa en "ljudvägg" mot fyrverkerierna med TV, Radio eller liknande

• Ömka inte hunden när de reagerar på smällar

• Belöna hunden om de hanterar smällarna på ett bra sätt

Källa: Hundklubben Apollogruppen

Visa merVisa mindre