Huddinges Skrotnisse har gjort avtryck i filmhistorien

Ingmar Bergman, Pippi Långstrump och Roy Andersson. Nämn en storhet ur svensk filmhistoria och sannolikheten är stor att hen har lånat en bil av Huddinges egna Skrotnisse, Lennart ”Lelle” Andersson. Fotografen Mikael Bäckman har följt Lelle och hans bilskrot i tio år.

  • Publicerad 14:58, 2 mar 2018

Jag spelade en riktig jävla typ med keps och tändsticka i mungipan. Vi skulle rädda Christina Schollin som var på en krog, Bacchi Wapen, med någon gubbe.

Minns du när Pippi körde bil med fötterna? Det gör Lennart ”Lelle” Andersson. Han levererade nämligen bilen, en tvådörrars Pontiac 52:a, till inspelningen av På rymmen med Pippi Långstrump. För att man skulle se Pippi, Tommy och Annika ordentligt fick Lelle göra en liten förändring. Han sågade av kupén och gjorde en cabriolet av bilen.

– Kalle som jobbade hos mig hade haft bilen och satt in en V8:a. Den där jävla bilen gjorde ju 120-130. Vi provkörde på Ågestavägen, säger Lelle, när vi träffar honom i huset på Sjövägen.

Det hela slutade med Astrid Lindgren skrev om manuset. Istället för att bilen förblev stillastående ser vi i filmen hur de flyger iväg med den och hur en dörr ramlar av.

Mellan 1958 och 2008 drev Lelle, även kallad ”Skägget, bilskroten Lelles bildelar i Gullarängen vid Trehörningen. Men det var inte vilken bilskrot som helst. Redan från starten började Lelle hyra ut sina bilar till olika filminspelningar.

Filmelitens detektiv

– Jag hyrde ut bilar till massor av filmer. Till Bo Widerberg, Roy Andersson, Ingmar Bergman.

Trots sina 80 år fyllda har Lelle ett fantastiskt namnminne och han fullkomligt spottar ur sig historier om den ena gamla kändisen efter den andra.

Ett par exempel ur mängden: Han levererade 13 Moskvitj till inspelningen av Ingmar Bergmans Tystnaden och tre identiska Opel Kadett till Roy Anderssons Trygg Hansa-reklamer. En gång var Vilgot Sjöman på skroten och köpte en Volvo Amazon.

De ringde ofta från filminspelningar och behövde väldigt specifika gamla bilar. Så Lelles uppdrag var ofta att genom idogt detektivarbete skaka fram sällsynta bilar. Men det hela började för 60 år med en Ford Anglia på Stadsgårdskajen. Lelle var i 20-årsåldern och hade börjat arbeta upp ett intresse för bilar. En dag träffade han en man på en bilskrot i Traneberg som ville bli av med en bil, som skroten inte ville ha. Du får fem spänn, sa Lelle, och med ett handskak lade han grunden för resten av sitt liv.

Han och en kompis köpte en liten tomt av en bonde nere vid Trehörningen och började arbeta. Köpa, plocka isär och sälja. Med kontakter i filmbranschen, för Lelle har några statistroller på meritlistan, och en allt större flotta amerikanare började han snart fixa bilar till filminspelningar.

Jag råkade skrota prinsessan Sibyllas Rover. En polare sålde den till mig när han åkte in i lumpen och jag skrotade den direkt.

Brylkräm och amerikanare

En av Lelles första filmer var Raggare! från 1959, där han också agerade statist.

– Jag spelade en riktig jävla typ med keps och tändsticka i mungipan. Vi skulle rädda Christina Schollin som var på en krog, Bacchi Wapen, med någon gubbe. Gänget tog ut henne och sedan kastade de henne i en vattenpöl så hon blev riktigt skitig.

Men det var inte bara i filmens värld Lelle hängde med raggare. Raggarna var några av Lelles bästa kunder.

– Jag blev rätt så känd. Många vet visst vem ”Skägget” var. Jag var aldrig raggare själv, men jag har alltid försökt vara kompis med alla och inte sätta upp gränser mellan folk.

Han hade allt från bankirer till narkomaner som kunder, berättar han. Han har till och med skrotat en prinsessas bil.

– Jag råkade skrota prinsessan Sibyllas Rover. En polare sålde den till mig när han åkte in i lumpen och jag skrotade den direkt. När jag väl fick pappren så såg jag att det var hennes, säger han med ett skratt.

Men var fick Lelle tag på alla bilar? En viktig källa var polisen och Stockholms kriminella värld. Polisen när de ställde av sina bilar och brottslingarna när de åkte in på kåken. Han hade löpande kontakt med Stockholms alla polisstationer.

– Jag hade kontakt med en utredare som kunde ringa när som helst. En gång ringde han halv två på natten och sa åt mig att komma in till polishuset i Stockholm. Han satte mig mittemot en stor kille med ett stort knivjack i ansiktet. ”Du gör en jävligt bra affär”, sa han när han lämnade över pappren. Han skulle in på en volta på 10–12 år.

Fotoutställning på ABF

På måndag öppnar en fotoutställning på ABF i Huddinge med fotografen Mikael Bäckmans bilder. Han har följt Lelle och dokumenterat skroten sedan slutet av 90-talet. Men som ägare av en gammal Ford V8 -38 har han känt Lelle längre än så.

– Det här var en mycket speciell skrot. Den hade haft samma ägare så länge och det gjordes aldrig någon riktig utrensning. Så det fanns bilar och delar kvar från 30-talet. Det var som årsringar på träd, säger Mikael Bäckman.

Efter ett tag kom människorna som frekventerade skroten att fånga Mikaels intresse.

– Det var mycket gamla raggare och hot rod-byggare, men också småbarnsmamman. På en av mina bilder är det en tjej i vit blus och genomskinlig rosa väska som skulle köpa en grej till sin Saab.

Här kan du se Lelles bilar

Filmer i urval:

Raggare, Olle Hellbom (1959)

Tystnaden, Ingmar Bergman (1963)

Baltutlämningen, Johan Bergenstråhle (1970)

Linje lusta, Bo Widerberg (1980)

Tv-serien Macken (1986)

Roy Anderssons Trygg hansa-reklamer

Utställning på ABF

Fotografen Mikael Bäckman har följt Lelle under bilskrotens tio sista år. Innan han blev fotograf var han bilmekaniker och hot rod-byggare.

Den 5–29 mars ställer han ut sina fotografier på ABF i Huddinge (Kommunalvägen 26). Vernissage är den 7 mars klockan 17–20.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.