Hagstaeken är Huddinges äldsta naturminne. Foto: Holger Ellgard

Huddinges största ek ska fällas

Huddinge kommun har beslutat att den naturskyddade Hagstaeken ska fällas. Enligt kommunen riskerar den lutande eken att välta över Glömstavägen.

  • Publicerad 17:27, 12 maj 2020

Eken bedöms vara flera hundra år gammal och mäter nära sju meter i omkrets. Vi pratar så klart om Hagstaeken, landmärket vid Glömstavägen som är Huddinges äldsta naturminne.

Men nu ska trädet fällas. Det meddelar Huddinge kommun i senaste numret av den egna tidningen Vårt Huddinge. Anledningen sägs vara att trädet har börjat må allt sämre och att den riskerar att falla ner över den intilliggande Glömstavägen.

Tillhåll för smådjur

Nu ska eken i stället läggas till sin sista vila vid Sundby gård där den ska fortsätta vara ett tillhåll för smådjur och svampar. Enligt Richard Vestin, naturguide på Huddinge kommun, lever uppemot 1 500 andra arter, så som småkryp, skalbaggar och sällsynta svampar i och på eken.

– Det är en bra plats för de arter som lever i och på jätteeken; vid Sundby gård kan de hitta nya livsmiljöer i det fina bestånd av gammelekar som finns där, säger Richard Vestin till Vårt Huddinge.

Södertörns grövsta

Eken har enligt kommunen blivit sämre på grund av mänsklig påverkan och dålig tillgång till vatten.

Den fridlystes redan 1933 och fick sitt namn av småbruket Hagsta som låg intill. I botanikern Rutger Sernanders bok Stockholmstraktens natur- och kulturminnen från 1935 är den beskriven som "en av Södertörns grövsta".

Hagstaeken 1933. På bilden ser vi professor Rutger Sernander spika upp en fridlysningsplakett på stammen. Foto: Wikimedia