Jobbsugen. Edrisa Susoho gör en bumperball redo för dagen. Det här är hans första sommarjobb, men arbetslivet skrämmer honom inte. "Det känns naturligt. Jag börjar ju bli äldre, så jag behöver ett jobb". Foto: Claudio Britos

Huddinges unga sommarjobbar som festfixare

I veckan började 560 Huddingebor födda -02 och -03 sina första sommarjobb. Den stora nyheten för i år är möjligheten att jobba som festivalfixare på 143-festivalen i Vårby.

  • Publicerad 11:22, 28 jun 2019

Boink! Den stora plastbollen studsar bakåt och rullar ett helt varv innan den stannar. Från toppen av bollen sticker ett par fötter upp och innanför den genomskinliga plasten ser man en uppochnedvänd åttaåring.

– Hjälp mig!

Edrisa Susoho rycker in. Han rullar över bollen och lyfter av den för att frigöra pojken. Eddie, som Edrisa kallas, är 16 år och sommarjobbar för första gången – med att anordna den nya 143-festivalen i Vårby. I dag håller han i bumperballsstationen på festivalens idrottsdel.

– Det är roligt, man får träffa nya människor och jobba med barn, säger han.

Sommarjobben på 143-festivalen har några av de mest populära bland de sökande till Huddinge kommuns sommarjobb. Totalt har 24 ungdomar fått jobb på festivalen, men betydligt fler sökte.

1800-talet. Vårby gård har fått sin egen sommarfestival full med aktiviteter för barn och unga. Allt från cyklar från 1800-talet till danstävlingar och fotbollsturnering. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Festfixare. Isabella Söderqvist ser mest fram emot fredagens avslutningskonsert med Cherrie. Foto: Claudio Britos

I hela Huddinge kommun var det över 1053 ungdomar födda 02-03 som sökte till kommunens sommarjobb. Av dem har ungefär 560 fått jobb.

– Många jobbar inom barnomsorgen, på förskolor och fritids, och inom äldreomsorgen. Sedan har vi Unga för orten med totalt 180 platser i Vårby, Flemingsberg och Skogås. En del sommarjobbar också inom sin idrottsförening, säger Caroline Lilliestråle, koordinator på Huddinge kommun.

Unga för orten är ett projekt som går ut på att få unga personer att känna att deras ort är deras gemensamma ansvar. Jobbet går i huvudsak ut på att rusta upp utemiljöer.

Vissa grupper av ungdomar får förtur till Huddinges sommarjobb. Det gäller de som har en funktionsvariation, går på en grund- eller gymnasiesärskola eller är inskriven vid en social myndighet.

En av dem är Isabella Söderqvist som fick förstavalet på 143-festivalen.

– Jag fick förtur på grund av min depression. Egentligen gillar jag inte sommaren, jag ligger mest hemma. Jag är väl egentligen inget fan av skolan heller men jag gillar att ha rutiner så att jag kommer upp ur sängen och kommer ut och får frisk luft och energi, berättar hon.

Sommarjobb i Huddinge

Huddinge kommun har ingen platsgaranti som vissa kommuner har. Platserna lottas ut bland de sökande som uppfyller kriterierna. För att få söka måste du vara född 02 eller 03, vara bosatt i Huddinge kommun och inte ha sommarjobbat inom kommunen tidigare.

I år har ungefär 560 ungdomar fått jobb av 1053 sökande.

Huddinge erbjuder endast jobb inom kommunen och föreningar eftersom man inte vill gynna enstaka näringsidkare.

Visa merVisa mindre