Omskrivna hus. Klockarvägen har tidigare hamnat i hetluften då det visade sig att husen är isolerade med cellplast, vilket är ett brandfarligt material, trots att Huge länge sa att så inte var fallet. Foto: Privat

Huge döms för upphandlingsbrott

Huge bostäder hoppade över att upphandla en omfattande installation av varmvattenledningar i ett av sina hyreshus – ett avtal värt närmare 3 miljoner kronor. Den 14 juni dömde förvaltningsdomstolen bostadsbolaget för upphandlingsbrott.

  • Publicerad 16:14, 24 jun 2019

Det kommunala bostadsbolaget Huge bostäder har gjort sig skyldigt till upphandlingsbrott, rapporterar Hem & Hyra. Den 14 juni dömde förvaltningsrätten bolaget till 220 000 kronor i böter.

Det var i somras som Huge bostäder anlitade ett VVS-företag för installation av nya varmvattenledningar i ett lägenhetshus på Klockarvägen i centrala Huddinge. Ett avtal till ett värde av närmare 3 miljoner kronor undertecknades.

Detta utan att utlysa en offentlig upphandling.

Det var Huge bostäder tvungna att göra eftersom det ramavtal som fanns med VVS-entreprenören endast tillät avtal med ett värde upp till 1 miljon kronor.

Konkurrensverket fick så småningom nys om detta och ansökte i april om att döma bostadsbolaget till böter.

Huges problemhus

Boende på Klockarvägen har under en längre tid klagat på sina bostadshus. De har bland annat haft problem med pendlande temperaturer, från alldeles för kallt till alldeles för varmt.

Trots att husen är några av Huges nyaste, byggda 2008, har de haft problem med hög energiåtgång på grund av bristfälligt isolerade vattenledningar. Dessutom hade varmvattenledningarna dragits intill kallvattenledningarna vilket riskerade att värma upp kallvattnet. Det var därför Huge bestämde sig för att dra nya vattenledningar.

Husen har också varit omskrivna eftersom de har uppförts med det brandfarliga isoleringsmaterialet cellplast, trots att Huge bostäder länge påstod att så inte var fallet.