På Paradistorget 2, ett stenkast från Huddinge centrum, ligger Huge Bostäders pensionärsbostäder. Foto: Claudio Britos

Huge får böta – lät pensionärer frysa

Huge bostäder höjde inte värmen i sina pensionärslägenheter på Paradistorget, trots att hyresgästerna frös. Nu dömer Mark- och miljööverdomstolen bolaget till böter på 100 000 kronor.

  • Publicerad 17:10, 30 jan 2020

Ända sedan 2014 har det varit problem med temperaturen i pensionärsbostäderna på Paradistorget 2, enligt tidningen Hem och hyra. Men det var först två år senare som fyra hyresgäster gick till kommunen med frågan.

En kvinna uppgav att hon var tvungen att ha ylle på sig inomhus, medan ett par hade satt in både extraelement och värmefläkt, enligt tidningen.

Men Huge bostäder höjde inte temperaturen, utan hänvisade till ett styrelsebeslut på att 22 grader, plusminus en grad, gäller för äldreboenden, och 20 grader, plusminus en grad, i en vanlig lägenhet. Huset på Paradistorget klassar Huge som vanliga lägenheter och då gäller 20 grader.

100 000 i vite

Eftersom lägenheterna är till för folk över 65 år kontaktade Huddinge kommun Folkhälsomyndigheten. Enligt myndigheten ska temperaturen i Paradistorgets lyor ligga mellan 22 och 24 grader, eftersom äldre räknas som en känslig grupp.

2018 krävde Huddinge kommun att Huge höjde temperaturen och åtgärdade ventilationer i de bostäder där hyresgästerna var över 65 år gamla. De gav bolaget sju månader.

Men Huge lyckades inte uppfylla kraven.

När tiden gått ut och temperaturen var oförändrad ansökte kommunen till Mark- och miljödomstolen att de skulle utdöma vite på 100 000 kronor. Men domstolen sa nej. Varpå Huddinge kommun överklagade till Mark- och miljööverdomstolen, som gick på kommunens linje.

Nu ska Huge Bostäder betala. De har inte överklagat beslutet.

I ett mejl till Hem och hyra skriver Cristina Gonzalez Pons, kommunikationschef på Huge Bostäder: ”Projektet visade sig tyvärr kräva större åtgärder än vad vi hade räknat med."