Huka er, för nu laddar de om

Förra veckan lockades skyttar från stora delar av landet till Enköping. Nästan 400 starter gick i PK Enas regi i jakten på det perfekta skottet. – Många vet nog inte ens om att det här finns, säger PK Enas kassör Margaretha.

  • Publicerad 01:15, 28 okt 2017

Blicken mot målet

Den stora parkeringen är fullpackad. Det ekar av skott och i luften ligger en distinkt krutdoft. Att det inte är en helt vanlig söndag uppe vid Sneden blir tydligt direkt. Här går människor med vapen i hölster och på ryggarna syns ortsnamn som Älvkarleby, Örebro och Borlänge. De har kommit för att delta i tävlingen som går under namnet Enaträffen. Fälttävling i pistolskytte är vad det handlar om.

– Det är en kretstävling för Uppsala län, men den är även nationell och vi har folk från hela Mellansverige på plats här, säger Patrik som är en av två huvudansvariga för arrangemanget.

Ingen tummar på säkerheten

Ena-Håbo Tidningen följer med en grupp på tio personer som ska ta sig igenom åtta stationer. Trots att mycket ska hinnas med är tempot lugnt och fokus ligger på säkerheten. Ska du ta licens för pistol krävs det en utbildning på ett halvår och även utanför banan följer säkerhetstänket med. Om ni tycker att det är sparsmakat med bilder på de tävlande och att det saknas efternamn i texterna beror det just på det. Människor med vapen hemma vill inte skylta med detta.

Fokus är nyckeln till framgång

Det skjuts med fyra olika sorters vapen.

Pistol i klasserna C, B och A samt revolver. Det är både stillastående och rörliga mål och nyckeln för en lyckad skjutning är fokus.

– För att ska du bli en duktig skytt så måste du lära dig att fokusera. Jag brukar jämföra det här med yoga. Du kan gå en yogakurs och sitta och gå in i dig själv, men när du kommer upp här och skjuter en serie så upptäcker du att du har en stor spridning, varför det? Jo, för att du inte är så fokuserad som du tror. Först när du är det så ser du det på dina resultat. Du kan inte lura dig själv i skytte, säger Margaretha.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kommunen: Spar på vattnet!

Ena-Håbo Tidningen Precis som förra året uppmanas nu kommuninvånarna i Enköping att spara in på vatten-användandet. Detta för att undvika vattenbrist senare under sommaren.onsdag 20/6 11:02