Kritik. Hultsfreds kommun menar att Täby lurat en flyktingfamilj att flytta från kommunen till just Hultsfred. Foto: Foto: Roffe Andersson

Hultsfred riktar stark kritik mot Täby

I ett brev till Täby kommun riktar Hultsfreds kommun hård kritik till kommunen. De menar att Täby lurat en flyktingfamilj att flytta från kommunen till just Hultsfred.

  • Publicerad 16:54, 18 apr 2019

Det var i onsdags som Hultsfreds kommuns politiska ledning skickade ett öppet brev där de kritiserar Täby kommun för att lurat en familj att byta kommun.

”Täby kommun lurade samhällets mest utsatta till en tillvaro med obefintliga förutsättningar”, skriver de i det öppna brevet.

Enligt brevet ska familjen med två föräldrar och fem barn kommit till Täby kommun som kvotflyktingar 2018. Familjen ska dock ha haft en svår boendesituation i kommunen där de bodde på ett före detta hotell.

En kommunal boendekonsult erbjöd istället familjen att flytta till en annan ort i Sverige och de tackade ja till en lägenhet i Hultsfred. Men problemet, enligt det öppna brevet, var att Hultsfred inte visste om flytten. Genom att familjen frivilligt valde att lämna kommunen så har de inte längre rätt till någon ekonomisk hjälp från Täby kommun.

– De tar inte sitt ansvar. Hultsfred har under de senaste åren tagit väldigt stort ansvar när de gäller nyanlända. I Täby hade familjen haft bättre förutsättningar, men de har låtit dem flytta hit utan någon som helst kontakt med oss, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred till SVT Nyheter Småland.

Hultsfred kommun menar att Täby kommun inte tagit sitt ansvar för familjen. Lars Rosander säger dock till SVT att de nu ska hjälpa dem så gott de kan.

Täby kommer kontakta Hultsfreds kommun

Täby Nyheter har sökt Erik Andersson (M) som avvaktar med att uttala sig i frågan tills dess att kommunerna varit i dialog. Enligt SVT Nyheter så kommer Täby kommun att kontakta Hultsfreds kommun efter påskhelgen.

Socialchefen Claes Lagergren från Täby kommun kommenterar ärendet till DN.

– Jag blir ledsen när jag läser det. Det är ett väldigt kraftfullt språkbruk. Hade det varit en skrivelse från en enskild medborgare i Täby så hade jag haft full förståelse för det, men jag har aldrig varit med om att företrädare för en kommun använder ett sådant språkbruk, säger han och fortsätter:

– Att vi skulle ha lurat människor medvetet, det gör mig beklämd och ledsen, säger han till tidningen.

Stockholm Direkt