NÄRA DÖDEN. Den elvaåriga cairnterriern Diddie fick i sig råttgift som placerats ut i en hundrastgård på Östermalm. Foto: Privat

Hund förgiftad med råttgift på Östermalm

Råttgift i form av turkost pulver har placerats ut i en hundrastgård på Östermalm. I måndags var hunden Diddie var nära att dö. ”Det är en hundhatare som gjort det här”, säger Diddies matte.

  • Publicerad 12:22, 22 maj 2019

I måndags kväll var Östermalmsbon Jeanette Redig ute med en väninna och sina tre hundar. Som så många gånger förr stannade de en stund vid Värtavägens hundrastgård, där hundarna fick springa av sig.

Efter 30 minuter ropade hon till sig hundarna. Då kom inte Diddie, en elvaårig cairnterrier.

– Jag gick för att kolla om något hänt. Hon stod längst in i rastgården och hade något blått i hakskägget, säger Jeanette som strax därefter såg att låg fullt med turkost pulver i en grop bakom ett träd.

Jeanette sopade ihop pulvret i en hundbajspåse och ringde veterinären, som sa att hon skulle komma in med Diddie så snabbt det bara gick. På djursjukhuset kunde det snabbt konstateras att Diddie hade fått i sig råttgift, som gjorde att hennes blod inte längre kunde koagulera.

– Trots att vi upptäckte det snabbt och åkte till sjukhuset direkt var det nära att Diddie inte klarade sig, säger Jeanette.

Slog hund med golfklubba – förbjuds ha djur

Händelsen polisanmäldes och under måndagskvällen spärrades hundrastgården av. Vem som placerat ut råttgiftet är dock ännu inte utrett. Kungliga Djurgårdens förvaltning, KDF, som ansvarar för hundrastgården, har inget med saken att göra.

– Det vi vet är att någon lagt ut råttgift där, men att det inte är vi och inte Anticimex. Man har inte råttgift i hundrastgårdar. När man placerar ut råttgift lägger man det i lådor och informerar om det med tydliga skyltar. Man häller inte ut det i en grop, säger Gunnar Björkman, parkchef på KDF.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Jeanette är övertygad om att det är en privatperson som ligger bakom dådet.

– Det här är en sjuk människa, en hundhatare, som gjort det här. Det är så djävulskt gjort. Pulvret var utlagt på ett ställe där man som hundägare aldrig går, längst in bakom ett träd. Det är ondska i dess renaste form, säger Jeanette som nu ber andra hundägare att vara extra uppmärksamma på att det inte finns mer pulver utlagt.

BILDSPECIAL: Sådan stockholmare, sådan hund

– Det finns ju ingen vettig anledning att lägga ut råttgift i en hundrastgård. Om det är någonstans det inte finns råttor så är det ju här, säger hon.

Diddie är utskriven från sjukhuset men är idag, två dygn efter förgiftningen, inte helt återställd. Bland annat måste hon äta K-vitamintabletter i en månad och göra återbesök var fjortonde dag då hennes blodvärden ännu inte är normala.

Polisen har upprättat en anmälan om djurplågeri. Ingen person är misstänkt.