MED HUND PÅ BAR. Ölhund. Kristina och Jöns Bonde har tagit med hundarna Moppa och Sasha på lokal. Foto: Linda Gren

Hund i baren – här är ställena där jycken får följa med på krogen

Klart människans bästa vän ska följa med på krogen! Vi har kollat runt i staden och hittat de bästa ställena att ta med sin fyrfota vän till.

  • Publicerad 10:16, 21 aug 2015

Om du vill gå ut och ta ett glas vin men inte vill lämna hunden ensam finns inga skäl till oro. Det finns fler ställen än du tror som tar emot din voffsing.

Nytorget 6

På Nytorget 6 på Södermalm har man sedan start låtit hundluckan stå öppen. Och här får även hunden dricka öl!

– Det är en alkoholfri hundöl – och den brukar vara uppskattad! Sedan finns även en speciell hundglass som är laktos- och spannmålsfri, så de inte får ont i magen. Den finns i tre smaker: banan, lax och lever. Människor kan ju också äta den men vet inte hur populärt det skulle vara med leverglass, säger Camilla Sverin, hovmästare.

Elverket

Elverket på Linnégatan välkomnar hundar, men gränsen går vid baren. Och de får komma mätta, någon hundmat serveras inte.

– Hundarna brukar sitta under bordet, i knät eller på en filt i soffan. Och vi kör samma regler som för våra människogäster, sköter man sig och inte hojtar och gastar så får man vara kvar, säger Kalle Karlin, krögare och delägare.

Primafila

Även på Primafila på Upplandsgatan välkomnas hundarna in med lite hundgodis och en skål med vatten.

– Man ska inte behöva känna att man måste lämna hunden utanför. Samtidigt är det inte ett fik som tillåter hundar att springa lösa och det finns ingen lekhörna. Egentligen är det helt absurt att ens livspartner inte skulle få ta del av kaféupplevelsen, säger Andrea Dangiola.

BrewDog Bar

På Kungsholmen går hundar och deras ägare med fördel till BrewDog Bar på S:t Eriksgatan. På grund av hygienskäl får dock hundarna endast vistas på nedervåningen, då övervåningen är på samma plan som köket. Och här är det inte bara husse och matte som får äta gott – man kan även beställa mat till hunden.

– Vi serverar hundarna hamburgare och lägger det i deras hundskålar. Maten är okryddad och innehåller endast kött. Det kan ses om del av en hälsosam kost - men det kanske är inte så bra att bara mata sin hund med hamburgare, säger Mick Doyle på BrewDog Bar.

Hur hygieniskt är det då? Det är inte tillåtet att ha djur i köket, men det finns inget förbud mot att ha tamdjur i serveringsdelen av en
restaurang – men det gäller att anpassa serveringsdelen.

– Kravet som ställs är att maten som serveras ska vara säker, oavsett om man tillåter hundar i lokalen eller inte. Om man låter gästerna ha med sig hundar kanske man ska ha bordsservering i stället för buffé. och förvara maten på hög höjd, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Snacka hund med oss på Facebook!

Måste man verkligen ha hunden med sig på krogen? Har Stockholms hundägare blivit helt tokiga?

Var med och snacka om och med hundägare i vår Facebook-grupp "StockholmDirekt Hundägare".

Diskutera märkliga och roliga hundtrender, ilskan över lösa hundar och hundbbajs på trottoaren.

Du hittar gruppen här.