Hundägare varnas för räv med skabb

Hundägare, håll ett öga på din hunds päls om du rör dig runt Sånga-Säby eller Träkvista. Där har det nämligen rört sig räv med smittsam skabb.

  • Publicerad 15:24, 6 dec 2017

Det gjorde riktigt ont att se den lida så.

Stenhamrabon Marie Karlsson såg i helgen en räv med skabb på Färingsö. Hon var på väg till julmarknaden i Sånga-Säby när hon såg den sitta en bit från vägen. När hon senare skulle hem från marknaden satt räven kvar på samma ställe.

– Den satt och tittade i backen och öronen hängde åt sidorna. Den reagerade inte ens när vi stannade intill med bilen, säger Marie Karlsson.

Hon har sett en hel del räv ute på Färingsö och tycker att de annars är aktiva och skygga, medan denna räv inte verkade bry sig om deras närvaro.

– Det såg verkligen ut som att den gett upp hoppet. Barnen var helt förtvivlade när de såg den och vi var tvungna att åka därifrån. Det gjorde riktigt ont att se den lida så, säger hon.

Kommunens viltvårdare kontaktades och en fälla sattes upp för att fånga upp räven.

– Det var en kollega till mig som fick uppdraget, säger Robert Möller som är jaktledare i Ekerö kommun.

Han vet att det finns åtminstone två stycken rävar med skabb på öarna just nu. Utöver den som synts vid Sånga-Säby finns det ytterligare en drabbad räv som rört sig runt en restaurang vid Träkvista torg. Där finns det nu en fälla utsatt.  

– Räven kom till deras baktrappa och hoppades på mat, berättar Robert Möller.

Kvalstret från rävens skabb kan smitta både genom direkt kontakt med det smittade djuret och indirekt på platser där djuret har vistats. En infekterad räv har ofta stora mängder kvalster så kan därför sprida smittan rejält. Det är framför allt hundar som drabbas. Katter kan även drabbas, men då ger smittan ofta inte tydliga skabbsymtom.

Vanligt hos hundar

För att skydda hunden är det bra att ha den i koppel så att den inte springer på ställen där det varit rävar, menar Robert Möller. Hundar som drabbas av skabb tvättar man med särskilt schampo. Men räven behandlas inte.

– Nej det går inte att ta hand om. Vem skulle betala de veterinärkostnaderna? Det är det ingen som gör, säger han.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är rävskabb en av de vanligaste hudsjukdomarna hos hundar. Rödräven i Sverige var väldigt drabbad av skabb under -70 och -80 talet, då upp till 80 procent av stammen dog. Nu har rävstammen återhämtat sig, men smittan finns kvar.

– Det där går i vågor. Skabben finns i naturen, säger Robert Möller.

Smittan bärs bland annat av fåglar och grävlingar, menar han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter