Svalka. Glöm inte bort att hunden också påverkas av värmen. Foto: Mostphotos

Hundar till veterinären efter bad i Vallentunas sjöar

Flera hundar har kommit in till en veterinärklinik i Vallentuna efter att ha badat i kommunens olika sjöar. Dock verkar det inte vara alger som ligger bakom infektionerna.

  • Publicerad 13:35, 3 aug 2018

Med tanke på sommarens höga temperaturer är det många som passar på att bada mycket och länge, både människor och hundar. Men under veckan har flera hundar kommit in till Veterinären i Vallentuna. Anledningen är att de har badat i olika sjöar runt om i kommunen och blivit dåliga. De har sedan kommit in till kliniken med klåda och irritation, som senare visat sig vara hudinfektion.

– Det vi har sett är att det inte rör sig om algförgiftning, även om jag har hört att det ska finnas alger på vissa ställen. Sannolikt rör det sig om en tillväxt av bakterier, som växer i sjöar när det blir varmt, säger Jerker Kihlström, veterinär på Veterinären i Vallentuna.

Vad ska man göra om man märker att ens hund blivit dålig av att ha badat?

– Det första man kan göra är att shamponera och tvätta hunden själv. Men om man märker att den ändå mår dåligt ska man självklart söka sig till en veterinär, säger Jerker Kilhlström.

Tips till hundägaren

Enligt Jerker Kilhström är hundar minst lika känsliga som människor i värmen, de får också vätskebrist och värmeslag. Här är hans tips till hundägarna vad man ska tänka på i värmen.

* Lämna inte hunden i bilen

* Se till att de kan dricka vatten

* Se över möjligheten för hunden att söka skugga

* Frys in vattenflaskor/kyldynor som hunden kan ligga på

* Servera hundens mat kall

* Fukta hunden innan promenaden

* Var inte ute och gå i hettan mitt på dagen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30