Svalka. Glöm inte bort att hunden också påverkas av värmen. Foto: Mostphotos

Hundar till veterinären efter bad i Vallentunas sjöar

Flera hundar har kommit in till en veterinärklinik i Vallentuna efter att ha badat i kommunens olika sjöar. Dock verkar det inte vara alger som ligger bakom infektionerna.

  • Publicerad 13:35, 3 aug 2018

Med tanke på sommarens höga temperaturer är det många som passar på att bada mycket och länge, både människor och hundar. Men under veckan har flera hundar kommit in till Veterinären i Vallentuna. Anledningen är att de har badat i olika sjöar runt om i kommunen och blivit dåliga. De har sedan kommit in till kliniken med klåda och irritation, som senare visat sig vara hudinfektion.

– Det vi har sett är att det inte rör sig om algförgiftning, även om jag har hört att det ska finnas alger på vissa ställen. Sannolikt rör det sig om en tillväxt av bakterier, som växer i sjöar när det blir varmt, säger Jerker Kihlström, veterinär på Veterinären i Vallentuna.

Vad ska man göra om man märker att ens hund blivit dålig av att ha badat?

– Det första man kan göra är att shamponera och tvätta hunden själv. Men om man märker att den ändå mår dåligt ska man självklart söka sig till en veterinär, säger Jerker Kilhlström.

Tips till hundägaren

Enligt Jerker Kilhström är hundar minst lika känsliga som människor i värmen, de får också vätskebrist och värmeslag. Här är hans tips till hundägarna vad man ska tänka på i värmen.

* Lämna inte hunden i bilen

* Se till att de kan dricka vatten

* Se över möjligheten för hunden att söka skugga

* Frys in vattenflaskor/kyldynor som hunden kan ligga på

* Servera hundens mat kall

* Fukta hunden innan promenaden

* Var inte ute och gå i hettan mitt på dagen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vallentunaduo återförenad – efter tre decennier isär

Nyheter "Man vet aldrig hur långt man kan nå" Efter att ha umgåtts i samma gäng under tonåren i Vallentuna, har de nu 30 år senare återknutit kontakten för att skapa musik tillsammans.fredag 19/10 14:08

Bönderna rustar efter sommarens extremhetta

Nyheter "Skulle bli problematiskt med en till varm sommar" En krissommar med oerhörd torka skapade stora problem för bönderna. Vi besökte en av Norrorts bönder för att ta reda på hur de överlevt sommaren – och hur tankarna på framtiden går.fredag 19/10 14:05