BACKA GÅRD. Första skörden vall, det som ska bli kornas foder, är i gång på Backa gård i Vallentuna. Korna uppskattar dock inte bajs i sin mat, vilket blir fallet när hundägare rastar sina djur på åkrarna. Foto: Mostphotos/Adam Lindqvist

"Hundarna bajsar i kornas mat"

Rasta inte hundar på gräsvallarna – då blir det hundbajs i kornas foder. Den uppmaningen kommer från lantbrukare Johan Lindgren, som driver Backa gård i Kårsta.

  • Publicerad 15:53, 5 jun 2020

Det ska bli våra kors mat i vinter.

Vem vill ha hundbajs i maten? Knappast någon, inte heller korna. Men på åkern längs med banvallen vid Backa gård i Kårsta i Vallentuna har hundägare låtit rasta sina hundar – i det som ska bli kornas foder.

– På våren är det inte så högt gräs, då ser det kanske ut som en gräsmatta. Men det är vall som ska bli kornas mat, säger lantbrukare Johan Lindgren på Backa gård.

Han tror att de öppna gräsytorna lockar till att rasta hundar, men att folk inte känner till att hundarna bokstavligt talat "skiter i kornas mat".

– Jag tror det beror på okunskap. Ett tips är att tänka "kan en traktor köra där, då är det foder som odlas", säger Johan Lindgren och fortsätter:

– Om en hundägare rastar sin hund på åkern är det lätt att andra gör likadant.

80 hektar vall

På Backa gård, som främst har mjölkproduktion, finns 110 mjölkkor och något fler ungdjur. Gräsvall odlas på cirka 80 hektar.

– Fodret blir inte bra om gräset trampas ner eller vi får in bajs i det. Det finns ju även en smittrisk. En bonde som hade en kennel till granne fick problem med virus och bakterier, säger Johan Lindgren.

Han pekar även på risken för salmonellasmitta.

– Får vi in salmonella i fodret så blir det katastrof. Når det foderlagret blir det sanering för mångmiljonbelopp.

"Fråga oss"

Johan Lindgren ger gärna tips om platser där man kan rasta sina hundar i stället för på åkermark.

– Det är bara att fråga oss så hjälper vi till.

Första skörden vall är i dagarna precis intagen. Men det är inte bara hundbajs som kan ställa till det för korna. Även läsk- och ölburkar av aluminium som slängts i naturen kan göra stor skada.

– När vi skördar kör vi gräset genom en hack som hackar ner det i två centimeter långa bitar. Kommer en aluminiumburk med hackas den upp i ett 20-tal vassa bitar. Får kon i sig det skärs hon sönder invändigt.

HUNDBAJS. "Rasta inte era hundar på gräsvallarna! Det ska bli våra kors mat i vinter, och det blir inget bra foder om det är nedtrampat eller hundbajs i det." Den vädjan kommer från Backa gård i Vallentuna. Foto: Mostphotos

Stockholm Direkt