Hundtrend. Franske Bulldogen Lillebror myser i hundmatbutiken Wonderboos fönster. Foto: Maja Brand

"Hunden är ett substitut för barn eller en partner"

Stockholmare skämmer bort sina hundar som aldrig förr. Det senaste stavas bäddar som matchar mattes och husses soffa, handgjorda matskålar och halsband med Swarovski-stenar. Och det är bara början...

  • Publicerad 15:23, 6 jan 2017

Hunden är människans bästa vän, sägs det ju, och för den som har lust och råd är det kanske inte konstigt att spendera mycket pengar på sin fyrbenta kompis.

På Hamngatan ligger den lyxiga hundmatsbutiken Wonderboo Concept Store. I hyllorna ligger designade kartonger med hundmat i portionsförpackningar.

LÄS ÄVEN: Hundägare på Södermalm kan snart bjuda hunden på bira

Carolina Gahn, PR- och marknadsansvarig för Wonderboo, säger att maten är en helhetsupplevelse: snygga förpackningar som gör sig i köket, och framför allt, bra för hundens hälsa då maten bara innehåller naturliga råvaror som lufttorkats.

En portion kostar mellan 20 och 50 kronor. Absolut kan det vara en utmaning för hushållsekonomin, menar Carolina Gahn, men de som handlar här är medvetna och prioriterar.

– Det är urbana hundägare. Och nya generationens hundägare som prioriterar bekvämlighet, och som gillar design, hälsa och resor, säger hon.

– Hunden har mer blivit ett substitut. Förstagångsföderskorna blir äldre, så hunden blir till exempelvis ett substitut för barn eller en partner. Och känslobandet blir större när man tar med sig hunden överallt, det finns allt mer hundvänliga ställen dit man kan ta med hunden.

Förutom mat säger Carolina Gahn att elegantare trimning och kloklippning är inne, liksom accessoarer.

LÄS ÄVEN: SE FILMEN: Är det här Stockholms mest hundvänliga arbetsplats?

Att halsband och koppel är poppis, liksom hundkläder, syns tydligt i ChicDog.se Stockholms Hundmodehus på Regeringsgatan. Utbudet är stort, här finns till och med halsband med stenar från Swarovski.

Sedan Suzanne Ekegårdh öppnade butiken för sex år sedan har hon sett att även inredningstrenden med matskålar och hundbäddar som matchar hemmet har vuxit.

– Kunderna vill inte bara ha sängar som är anpassad till just deras hundras utan det är även viktigt att de passar inredningen hemma, säger hon.

De allra lyxigaste hundprylarna, som växt fram i USA och till viss del även syns i Storbritannien, Japan och Tyskland, är Sverige inte redo för, tror Carolina Gahn. Däremot tror hon att vi kommer se fler hundtrender framöver.

– Jag tror det blir lite mer avancerade designkoncept, särskilt i storstäderna. Att fler hundhotell öppnar upp och att det blir mer eftertanke på design och inredning. Också att grejerna blir dyrbarare och mer fokus på hälsosam mat. Men vi är mer premium än lyx, mer kvalitet än glitter, än så länge.

LÄS ÄVEN: Hund i baren – här är ställena där jycken får följa med på krogen

Mer lyx och trender för hunden

Hundmassage, som friskvård eller för att det är skönt.

Hundhotell, lyxigare än hundpensionat, där hunden kan bo när husse eller matte är på semester.

Hundöl (alkoholfritt)

Hundglass

Ta med hunden på restaurang, kafé eller i baren. I dag finns flera ställen som låter hunden följa med.

Service i anslutning till boendet, till exempel på konceptboendet på Karlavägen 76 har man tillgång till en egen "dog walker" och på Biografen på Ruddammsbacken 28 finns en plats där man kan sköta om och tvätta hunden.

Hundkläder och accessoarer säljs både i "vanliga" djuraffärer och hundtillbehörsbutiker och

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Paradise Hotel festar vidare i lya i Stockholm

Nyheter Så säger grannarna Nu festar deltagarna i Paradise Hotel vidare på Hagagatan 54 i Vasastan.måndag 22/10 21:50

Kravet: Gummit i lekparkerna måste bort

Nyheter V: "Farliga för både barns hälsa och miljön" Fallskydd som är gjorda i platsgjuten gummi i stans lekparker är farliga för miljön såväl som barnen och måste tas därför tas bort. Det kräver nu Vänsterpartiet på Södermalm.måndag 22/10 17:56