Tempo. Leia drar matte Marianne Nordahl framåt. Flera gånger i veckan ger de sig ut i spåret och fort går det. Foto: Mikael Andersson

Hunden Leia drar matte fram i spåren i Täby

Tillsammans har Marianne Nordahl och hunden Leia sprungit SM i barmarksdrag. Nu utbildar de Norrortsbor i sporten som enligt Marianne passar alla.

  • Publicerad 16:05, 1 nov 2019

För sex år sedan hittade Marianne Nordahl en kurs hon länge drömt om att få gå: hundspann i snö. Hon packade väskan, åkte till Åre och efter det fanns det inget stopp.

– Efter att jag provat på det var jag helt såld, säger hon.

Under flera år åkte hon till Jukkasjärvi för att få dra med släde, men avståndet var för långt och Marianne ville kunna syssla med sin hobby oftare på hemmaplan. Eftersom snön lyste med sin frånvaro i Stockholm hittade hon istället actionsporten barmarksdrag.

– Det är så enkelt, bara att gå ut och köra och man behöver inte släde, säger hon.

Istället för att hunden drar människan i en släde så springer människan bakom hunden. Den har en sele med ett elastiskt band på sig och drar alltså människan med hjälp av den. Förutom att springa kan man även åka på en trehjuling, kickbike eller cykel.

– Jag har testat de mesta, men oftast springer jag bakom, säger Marianne.

När Leia får på sig selen börjar hon skrika och skälla. Enligt matte Marianne är det ett lyckoskrik.

– Hon blir så här när hon vet att hon ska dra, hon blir helt till sig, säger hon.

Leia och Marianne har tävlat i en typ av barmarksdrag som heter linlöpning eller canicross. Då springer människan fäst till sin hund en distans på ungefär tre kilometer. 

Och det kan gå fort. Då och då tittar Leia bakåt för att se att matte hänger med i det höga tempot.

– Jag har ramlat flera gånger, det svåraste är nedförsbackar. Under tävlingar kan båda bli lite väl exalterade och då kan vi springa som galningar, säger hon och ler.  

Tillsammans. Marianne Nordahl och hunden Leia har tränat barmarksdrag i flera år, tillsammans är de ett starkt team. Foto: Mikael Andersson

Även om Marianne Nordahl själv gillar att få upp tempot säger hon att sporten är till för alla.

– Man måste inte vara superatlet, man kan även gå bakom. Det ger mer frihet än med ett koppel och så sliter det mindre på kroppen eftersom man får använda bålen och inte bara armen som med ett vanligt koppel, säger hon.

Tidigare höll Marianne Nordahl i kurser i barmarksdrag vid motionsspåret i Vallentuna men intresset hos Norrortsborna växte och platsen blev helt enkelt för liten. Under hösten har de istället flyttat verksamheten till Skavlöten friluftsområde där de träffas på helgerna.

På kurserna får ägaren och hunden lära sig grunderna i barmarksdrag för att kunna få grönt kort. Bland annat ska hunden ska lära sig att vara bekväm med selen, lära sig höger och vänster, öva balans och förstå att det okej att dra – något som går olika fort beroende på hunden.

– Det kan ta tio minuter eller 6 månader innan de lär sig. Det kan vara lättare att få en inte så dresserad hund att dra, för de som är dresserade brukar ofta tro att de gör fel när de drar och snabbt backa tillbaka till ägaren, säger hon.

För Marianne Nordahl är hunden i fokus i allt. Nästa år satsar hon på SM i canicross för veteraner och tillsammans med sin man har hon byggt ett mongoliskt tält i trädgården.

– Planen är att ha hundyoga i tältet och det vore kul om folk kom ut till landsbygden i Markim. Det ska vara kul att ha hund, inget annat, säger hon.

Lina. När man tränar barmarksdag sitter det en elastisk lina mellan matte och hund. Foto: Mikael Andersson

Träning. Hunden Leia hoppar ut från bilen, nu är det dags för träning i Skavlöten i Täby tillsammans med matte Marianne Nordahl. Foto: Mikael Andersson

QUIZ Vad kan du om sportlovet?

Nyheter Testa dina kunskaper i vårt quiz Nu är sportlovet här! Men isarna har inte lagt sig och snön gör inte trädgrenarna tunga. Så ta det lugnt i stället, gör en kopp te och utmana vännen, sambon eller barnen på ett sportlovsquiz.fredag 21/2 16:05

Nytänt hopp om ny slalombacke i Norrort

Nyheter Beslut kan komma innan sommaren Täby slalomklubb hoppas att en skidbacke i Ullnabacken är inom räckhåll när beslut från Mark- och miljödomstolen kommer.fredag 21/2 16:03
Stockholm Direkt