Turas om. Skolhunden Molly hjälper elever på Internationella Engelska skolan Hässelby Strand. Isa Englund och Tindra Araeya turas om att läsa LasseMaja för henne. Foto: Mikael Andersson

Hunden Molly lär Västerorts barn att läsa högt

Att läsa högt inför hela klassen är inte det lättaste. Men om lyssnaren är en kravlös, lurvig hund kan det kännas betydligt lättare. Skolhunden Molly hjälper eleverna att läsa utifrån deras egna förutsättningar.

  • Publicerad 15:44, 12 apr 2019

Det är måndag, vilket innebär jobb för lärarna på Internationella engelska skolan i Hässelby strand – både för de tvåbenta och fyrbenta. För i hörnet på matte Catarina Giacalones kontor ligger treåriga goldendoodle-hunden Molly och vilar på sin filt. Molly finns med för att hjälpa eleverna med både läsning, matematik och motivation att komma till skolan.

Hon har under 1,5 års tid genomgått en utbildning, och i dagarna tar hon examen från Hundens Hus, vilket innebär att hon blir en diplomerad skol- och terapihund.

– En skolhund kan hjälpa till med att få eleverna till skolan, och ger ett lugn i stressiga situationer eftersom ämnet oxytocin kommer ut i kroppen genom att man klappar den. En skolhund ställer inte krav, berättar Catarina.

Tidigare har Molly gjort sin praktik på Trollbodaskolan och ett demensboende, men är sedan en månad tillbaka verksam på Engelska skolan.

I soffan på Catarina Giacalones kontor sitter Isa Englund, 12 år, och Tindra Araeya, 11 år. De har träffat Molly flera gånger tidigare.

– Man blir mer lugn och glad när man träffar Molly, hon ger positiv energi, berättar Tindra.

– Ja, och så måste man inte koncentrera sig på samma sätt som på lektionerna, fyller Isa i.

Catarina tar fram en lista med trix, och nu är det dags för Molly att börja arbeta.

– Vill ni prova att göra "give me five?" frågar Catarina.

– Ja, jag vill prova "give me ten", säger Isa. Och Molly lyssnar. Hon ställer sig på bakbenen och nuddar framtassarna mot Isas handflator, och får en godis som belöning.

Mys. Förutom högläsning blir det mycket gosiga kramar. Foto: Mikael Andersson

Pedagog. Med Molly kan man spela bingo, ge "give me ten" och läsa bok för. Foto: Mikael Andersson

Bingo med ärtpåsar

Efter det slänger Catarina ut färgglada ärtpåsar med siffror på. Isa och Tindra tar varsin, och turas om att be Molly hämta en valfri påse.

– Molly, hämta! säger Isa. Molly hämtar en påse och lägger den i hennes knä. Isa och Tindra fyller i vilka nummer de får.

När bingon är över får Molly en applåd.

De går över till högläsning. Molly hoppar upp i soffan mellan tjejerna och lägger sig med huvudet i Tindras knä. Tindra tar upp boken om LasseMaja och fortsätter där de slutade vid förra tillfället. Samtidigt som hon läser högt, klappar hon på Mollys rygg. Molly smaskar och rättar till hakan så den ligger skönt på Tindras jeansklädda knä.

Efter ett tag är det Isas tur att läsa, och då byter Molly plats och lägger sig tillrätta hos henne.

– Molly ger ett lugn, om man har svårt att läsa blir det lättare med henne. Vi jobbar även på Vällingby bibliotek, och där berättade en mamma till en dotter med dyslexi att hon aldrig läst så bra som med Molly, säger Catarina.

Isa håller med.

– Man slappnar av med Molly, ibland stressar man igenom en text när man läser i klassen. Med Molly så tänker man inte på att man läser.

Två dagar i veckan är Molly på skolan, och har ungefär fyra elever per dag. Ett pass är ungefär 40 minuter långt, och efteråt blir det att åka hem och vila resten av dagen.

Molly hoppar ner på golvet och sträcker på sig. Dagens pass är över, och det är dags för Isa och Tindra att gå på lunch. Tjejerna pussar sin lurviga vän och vinkar hejdå.

– Man saknar henne så fort man går utanför dörren, säger Tindra.

Poppis. "Man saknar henne så fort man går utanför dörren" säger Tindra Araeya. Foto: Mikael Andersson

Skolhunden Molly

Är en blandning mellan en golden retriever och en storpudel.

Hon är allergivänlig, men tvättas även varje vecka med ett specialshampoo.

Med Molly kan eleverna genom olika samspelsövningar bland annat träna ordförråd, matematik och läsning, utan ett de ens märker att de tränar.

Molly hjälper även till på Vällingby bibliotek och lyssnar på barn som vill lästräna.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt