Badfantast. En av labradorens egenskaper är kärleken till vatten, något som illustreras av den gula labben Ellie. Foto: Lee Rosenberg

Hunden som är populärast i Sollentuna

Labrador är den populäraste hunden i Sollentuna, det visar siffror från Jordbruksverket. "De är snälla, vackra, lydiga och gillar att arbeta" säger Sollentunabon Lee Rosenberg som har två labradorer.

  • Publicerad 11:30, 17 jan 2020

Foto: Labrador retrieverklubben region öst

I dagarna kom Jordbruksverkets siffror över de vanligaste hundraserna som registrerades i Sverige under 2019. Totalt 3 318 hundar registrerades i Sollentuna 2019, ungefär 130 fler än året innan.

Göran Assarsson är ordförande i Labradorklubben i Stockholm och region öst, och är inte förvånad. Han menar att alla hundar är trevliga – men att det är något speciellt med labradorer.

– När man tittar på en labrador så blir man så där varm inombords. Det är en sådan där fin hund som gör att vi får harmoni i kropp och själ.

Varför är den så populär, tror du?

– Jag tror att det är så här att det är en glad och trevlig hund, och den passar nästan alla. De gillar att hoppa, leka, bada men kan också vara stilla. Det är en enkel hund att handskas med, säger Göran Assarsson.

En som gillar labradorer är Lee Rosenberg från Törnskogen i Sollentuna som har haft Labrador sedan 1985.

– De är snälla, vackra, lydiga och gillar att arbeta. De som är hundrädda blir inte lika rädda för labradorer, och labradorer är bra med barn, säger han.

Hade sju labradorer hemma

Idag har han två hemma i villan i Törnskogen, Debbie och Ellie. Men ett tag bodde det sju hundar som där.

Eftersom Lee Rosenberg brukade hjälpa en kennel med avlastning tillsammans med sin vän Barbro Montelius, som inte längre är i livet, fanns det en gång 15 hundar hemma i Barbros hus.

– Barbro bodde på kenneln för att hjälpa till, då hade hon glömt ett papper hemma. Hon visste inte vad hon skulle göra, så hon lastade in alla 15 hundar i vår Toyota Corolla och åkte hem, berättar Lee Rosenberg.

Grannens min när först en, sedan två, sedan tre och till sist 15 labradorer kom ut ur huset är något Lee Rosenberg minns än.

POPPIS. Labradoren har oftast en av tre färger; svart, gul eller brunaktig. Till vänster syns Lee Rosenbergs gula labrador, Debbie. Foto: Lee Rosenberg/Hege Hellström

Registrerade hundar 2019

Topp 10 i Sollentuna

Labrador retriever

Golden retriever

Jack russel terrier

Schäfer

Yorkshireterrier

Chihuahua, korthårig

Chihuahua, långhårig

Dvärgpudel

Cocker spaniel

Bichon havanais

Labradoren är den vanligaste hunden i Sverige, tätt följt av Golden retrievern och Schäfern. De vanligaste hundnamnen är Molly, Bella och Charlie.

Källa: Jordbruksverket.se

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här är tiden är ur led i Sollentuna

Nyheter Flera klagomål till kommunen - som inte är ansvariga för driften. Flera klockor i Sollentuna håller inte rätt tid eller går enligt andra tidszoner. Nu har Sollentunabor klagat till kommunen, men de ansvarar inte för aktuella klockorna.torsdag 27/2 16:30

Klart: 76 ungdomsbostäder byggs i Edsberg

Nyheter Ska vara inflyttningsklara om två månader Det kommunala fastighetsbolaget Sollentunahem får tillfälligt bygglov för att bygga ungdomsbostäder i Edsberg. Bostäderna kan stå inflyttningsklara redan i början på maj.torsdag 27/2 10:55

De vill prisa lokalt hållbart arbete

Nyheter Nytt pris från lokala FN-förbund FN-föreningen i Upplands Väsby och Sollentuna vill hylla lokalt engagemang för en hållbar utveckling med ett nyinstiftat pris – som ska delas ut tio år framöver.onsdag 26/2 12:01
Stockholm Direkt