Hundmat som är unikt svensk

Bröderna Magnusson har tagit familjeföretaget Magnusson Petfood ett steg längre genom att bli de enda i Sverige att garantera svensk hundmat. Dessutom har en ekologisk produkt tillkommit.

  • Publicerad 08:00, 15 feb 2019

Det har producerats hundmat på Magnussons gård i Håbo-Tibble sedan 50-talet. Det var bröderna Kåre och Jonas Magnussons farmor som själv började göra hundmat till sina grand danois-hundar.

– Hon gjorde på samma sätt som vi gör nu, bara att hon kanske gjorde tio kilo åt gången och vi gör tio ton, säger Kåre Magnusson.

Det som gör Magnussons hundmat unik är att de använder färskt kött, i stället för så kallat malet köttmjöl.

– Det krävs mycket teknisk innovation för att klara av att göra det, och det har vi lyckats göra på ett bra sätt, säger Jonas Magnusson.

Alla ingredienser i Magnussons hundfoder kommer ifrån Sverige, och nu är bolaget anslutet till ursprungsmärkningen ”Från Sverige”. Därmed producerar Magnussons Petfood Sveriges enda garanterat svenska hundmat.

Tar till vara på köttet

I höstas kom dessutom tillskottet Magnussons Ekologiska i sortimentet, ett torrfoder precis som de andra sorterna, men gjort på bland annat ekologiskt kyckling- och hönskött i stället för konventionellt producerat nöt- och griskött.

– Vi har länge velat ha ekologisk hundmat, men har inte hittat färskt ekologiskt kött i den mängden som vi behöver. Nu har vi hittat en leverantör, säger Kåre Magnusson.

Köttet kommer från ett svenskt slakteri, och utgörs av de delar som annars antingen hade gått till destruktion, biogas eller till minkfarmar i Danmark.

– Det är jättebra att vi kan ta till vara på det, säger Kåre Magnusson.

– Hela anläggningen drivs av förnybar energi och allt hundfoder görs i pappersförpackningar. Nästa logiska steg var ett ekologiskt foder. Det finns en stor efterfrågan på det, säger Jonas Magnusson.

Hos Magnussons produceras omkring femton ton torrfoder varje dag, men trots att fabriken kräver sin yta ser bröderna till att den ska smälta in i miljön.

– Vi är medvetna om att det här är en levande landsbygd och det är viktigt för oss. Vi vill att den ska se ut som en traditionell bondgård. I somras kom en turist och sa att han ville titta på kossorna, så då känns det som att vi har lyckats, säger Kåre Magnusson.

Hade inte tänkt att ta över

Numera har de dessutom ett lager i Tyskland som de skickar fullastade lastbilar till, och därifrån körs pallarna vidare till europeiska kunder. Det har lett till en mer sparsam lastbilstrafik till och från gården i Håbo-Tibble.

Kåre och Jonas Magnusson tog över rodret från sin pappa för fem år sedan.

– Ingen av oss var egentligen inne på att ta över. Vi jobbade inom finans inne i stan. Men att jobba tillsammans och producera något är jätteroligt. Pappa har en mer rådgivande funktion nu, men närheten till honom är också så rolig att ha. Att gå in till fabriken och se produktionen är lika kul varje gång, säger Jonas Magnusson.

Så här går det till

Klockan 05.00 varje morgon levereras 7-10 ton färskt kött och körs in i stora kylar.

Under dagen blandas köttet med grönsaker och andra ingredienser och formas till små bitar.

Bitarna körs igenom en 24 meter lång ugn. Därefter kyls hundmaten ner och förs till packsalen.

Skokloster hoppas på 10 000 motorvurmare

Stockholmstidningen Gasoline Magazine arrangerar en stor motorträff den 25–26 maj. Där allt ifrån gamla bilar till nya båtar kommer visas upp. Folk kommer krylla runt Skokloster Hotell i Håbo kommun...söndag 19/5 1:15

Nya torget: ”Ska blomma överallt”

”Grått och trist”, ”en riktig gråzon”, ”en stenöken”. Kungsängenborna uttrycker besvikelse över sitt nya torg, men Linda Edgren på kommunen lovar att det kommer att grönska.lördag 18/5 15:15

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt