Försvinner. Inom kort kan bensinmacken på Birger Jarlsgatan 68 försvinna, och göra plats för något annat här. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Hundra år gammal mack på Östermalm kan stänga

I veckan kom beskedet att Circle K:s fastighet på Birger Jarlsgatan 68, som invigdes som bensinmack år 1927, ligger ute för försäljning.

  • Publicerad 12:44, 20 feb 2020

I snart hundra år har man kunnat tanka och köpa korv på Birger Jarlsgatan 68.

Bensinmacken har legat där sedan 1927 och haft olika namn genom åren – Esso, Krooks, Statoil och nu senast Circle K.

Men i veckan kom beskedet att mackens fastighet är till salu, något Fastighetsvärlden var först med att rapportera om.

Maria Philipson är kommunikatör på Circle K.

– Det stämmer att vår station på Birger Jarlsgatan 68 är ute till försäljning. Om och när vi kommer att lämna platsen beror på den eventuella köparen, säger hon till Stockholmdirekt.

Varför har ni valt att sälja?

– Vi bedömer att det är rätt tid att starta en försäljning nu. Vi utvecklar vårt koncept och satsar på framtiden och vi ser att det är svårt att få plats med hela vårt erbjudande på detta läge. Det handlar om att utveckla både mat- och drivmedelserbjudande som efterfrågas av våra kunder framöver, till exempel sittplatser och elladdning, svarar Maria Philipson, men vill inte specificera anledningen närmre.

På platsen finns det en gammal detaljplan där det står angivet att området ska användas för bostadsändamål, vilket antyder att det kan bli bostäder här framöver.