"RYSSVILLAN". I år det hundra år sedan ryssmorden ägde rum där gamla Villa Björkudden låg i Bollstanäs."Men det spökar inte", berättar Annica och Lars med sonen som bott på Sjövägen i tio år. Bosse Lindman från Upplands Väsby hembygdsförening berättar lite mer om historien bakom platsen. Foto: Charlotte Arwedsson

Hundra år sedan ryssmorden i Bollstanäs

Solen skiner, hunden Bosse leker i trädgården och familjen Rasmusson på Sjövägen i Bollstanäs njuter av utsikten över Norrviken. Idylliskt, kan tyckas. Men den vackert belägna villan var en gång platsen för terror - och till och med mord.

  • Publicerad 14:50, 9 aug 2019

I sommar är det hundra år sedan de så kallade ryssmorden inträffade i Bollstanäs. Men vad var det egentligen som hände vid Norrvikens strand?

Vi får nog ta det från början. Året var 1917. Vid den ryska revolutionen fördrevs den ryske tsaren och de "röda" bolsjevikerna kom till makten. De "vita" som stödde tsarmakten fördrevs ur Ryssland.

Ett år efter revolutionen kom den ryske flyktingen, kosacköverste Mohammed Beck Hadjetlaché, till Sverige och tänkte starta en rysk-svensk tidning. Tidningen blev ingen större succé och Hadjetlaché samlade i stället en grupp runt sig själv, "Militärorganisationen för det ryska rikets återupprättande".

Fler och fler anslöt sig till gruppen och en av medlemmarna hade en villa i Bollstanäs i Upplands Väsby. Hadjetlaché fick hyra Villa Björkudden, som den hette, för att syssla med översättningar. Men snart använde gruppen villan till helt andra saker. Här torterades och dödades flera personer som misstänktes vara bolsjevikagenter. Liken sänktes sedan på andra sidan Norrviken, nära Sköldnora.

Villa Björkudden blev "Ryssvillan"

Övergreppen som skedde i villan gjorde att den senare kom att kallas "Ryssvillan". Området och det som hänt spred skräck hos vanliga Bollstanäsbor i många år.

Men denna soliga sommardag 2019 känns den mörka historien väldigt långt borta. Lars och Annica köpte tomten med "Ryssvillan" 2007, rev den och byggde nytt med inflytt 2009.

– En del har tyckt det var synd att vi rev villan och byggde nytt. Vad de inte vet är att huset var helt otjänligt och utdömt att bo i, berättar Annica.

"Ryssvillan" hade då stått tom i nästan 20 år.

– Vad vi har hört hade det blivit lite av ett tillhåll för traktens ungdomar, det var ju nästan som en ödetomt, berättar Lars.

– Platsen har ju en väldigt spännande historia, även om den är mörk. Innan villan revs var vi inne och tittade. Det var ju lite speciellt med rummet som användes som tortyrkammare, fortsätter han.

Annica berättar att hon var lite rädd att det skulle spöka när de flyttade in.

– Men det har det inte gjort, säger hon och skrattar.

Hembygdsföreningen uppmärksammar ryssmorden

En som intresserat sig en hel del för ryssmorden är Bo Lindman på Upplands Väsby hembygdsförening. Det har blivit både artiklar och ett välbesökt föredrag i ämnet.

– Det är ju fascinerande att så rysliga saker har hänt i lilla Väsby, säger han och fortsätter: – Efter varje mord sänktes liket i Norrviken. Polisen fick några ligamedlemmar att berätta var det skett, och liken hittades åt Sköldnora till. Men under många år surrade rykten att Ryssligan sänkt ännu fler i Norrviken. Det gjorde att Bollstanäsborna inte var så förtjusta i att bada där.

Ryssligan

En av de värsta terroristgrupperna i Sveriges historia var den högerextrema så kallade Ryssligan som härjade i Stockholm år 1919. Den antikommunistiska gruppen med 16 medlemmar leddes av den mystiske Mohammed Beck Hadjetlaché, som kidnappade och mördade personer som beskylldes för att vara bolsjevikagenter.

Ligans första offer vintern 1919 blev en ung rysk man som hette Karl Calvé som officiellt arbetade med handelsfrågor vid den sovjetiska legationen. Calvé hölls fången i över ett dygn, fastkedjad i ett rum på övervåningen i villan i Bollstanäs, där han torterades av Hadjetlaché, bland annat med elektricitet. Till sist ströps han med en snara och sköts i huvudet. Kroppen lindades sedan in i säckväv och och dumpades fastkedjad med stenar genom en vak i isen i Norrviken.

Minst tre mord har begåtts i Ryssvillan.

En av medlemmarna i Ryssligan, Vladmimir Pofjonenko, lyckades undkomma men polisen kunde gripa fem kvinnor och tio män. I slutet av augusti 1919 inleddes rättegången mot de 15 ligamedlemmar som satt häktade.

Mohammed Beck Hadjetlaché blev 1920 dömd till avrättning, ett straff som senare omvandlades till livstids fängelse. Övriga medlemmar fick fängelstraff på mellan 20 månader och drygt 5 år.

Ryssvillan

Ryssvillan, som egentligen hette Villa Björkudden, fotodokumenterades före rivningen 2007 av Upplands Väsby hembygdsförening.

Fotodokumentationen finns här:

https://www.hembygd.se/upplands-vasby/page/9527

Fler nyheter i Vi i Väsby

Så ser förändringarna ut för busstrafiken i Väsby

Nyheter Vissa linjer får nya sträckningar i vintertidtabellen Fler avgångar och några nya busslinjesträckningar. Det blir resultatet för Upplands Väsby när den nya tidtabellen för kollektivtrafik börjar gälla den 15 december.torsdag 5/12 9:00

Man misshandlad och rånad på sin bil i Antuna

Nyheter Flera personer gick till angrepp En man misshandlades av flera personer och rånades på sin bil i Upplands Väsby på onsdagskvällen.torsdag 5/12 9:00

Väsby IK nya serieledare – suddenbesegrade Bajen borta

Sport Två poäng räckte för att klättra om Visby/Roma Väsby övertog i kväll serieledningen i östra hockeyettan men insatsen mot Hammarby var allt annat än en klang och jubelfest. Segerfixare blev Jonathan Rodensjö med två snarlika mål – det andra till...onsdag 4/12 22:40
Stockholm Direkt