1919 började ett gäng killar spela fotboll på en bit obrukad ängsmark kallad "Onödan". Intresset spred sig och snart började man spela fotboll på varje ledig markbit som fanns i trakten. Vallentuna BK skulle enligt det första protokollet verka för allmän idrott, dock främst fotboll. Under de första åren var det i praktiken bara fotboll och landsvägslöpning. Här är A-laget 1921. Foto: Okänd/Vallentuna Bildarkiv

Hundraårig bollklubb firar födelsedag

I år fyller Vallentuna BK 100 år. Det ska firas, med både nytt matchställ, jubileumsmatch och ett fortsatt arbete för en stark gemenskap.

  • Publicerad 16:44, 25 jan 2019

Vallentuna BK:s hundraårsdag är egentligen inte förrän den 1 december. Men Mattias Belin, ordförande i Vallentuna BK, berättar att man kommer fira under hela året.

– Vi har olika saker på gång, vi vill ha en jubileumsmatch och få hit ett elitlag, och så har vi tänkt ha en bankett, säger han.

Men en sak som är spikad är 560 nya jubileumsmatchställ till spelarna. VBK:s originallogga är från 1920 och mörkblå, därefter det nya matchställets färg, som är tänkt att användas vid bortamatcherna.

– Det är roligt att hitta något i historien att använda sig av, säger Mattias.

Vill söka sig till varandra

Klubbens historia är som sagt 100 år gammal och mycket har hänt sedan begynnelsen. Hockey, volleyboll, handboll, gymnastik och orientering är några av sporterna som passerat under årens gång. Idag är det en renodlad fotbollsklubb.

1998 delade klubben upp sig från damlaget, som blev Vallentuna Damfotboll. Varför det blev så vet Mattias inte.

– Vi håller till vid samma anläggning, och jag kan väl tycka att det är lite onödigt att vi till exempel har varsin kiosk. Man kan väl tycka att vi borde söka sig ännu mer mot varandra.

Ingen av kommunens idrottsklubbar hade från början någon ordentlig idrottsplats, minst av allt omklädningsrum eller dusch. Man fick klä om i skogen och tvätta sig i ett dike eller en vattenpöl, som Vallentunas fotbollslag gör på bilden från 1930. 1935 köpte VBK in en busskaross som gjordes om till ett omklädningsrum vid Mörbyplanen. Foto: Okänd/Vallentuna BIldarkiv

Vintern 1919-20 började bandy spelas. Man ställde i ordning en plan i Kyrkviken på Vallentunasjön. Tillsammans med andra klubbar startades en bandyserie som blev upprinnelsen till Södra Roslagens bandyserie. På bilden ses bandylaget efter en match på Vallentunasjön 1933. Foto: Okänd/Vallentuna Bildarkiv

Inkludera alla

Mattias berättar att klubben arbetar hårt med att inkludera alla.

– Exempelvis har vi den regnbågsfärgade bindeln i representationslagen. Vissa säger att fotbollen inte ska ta politisk ställning, men för mig handlar det om okunskap när man säger så. Det är mänskliga rättigheter det handlar om, och det är viktigt att det är förankrat hos spelarna.

Klubben arrangerar även gratiscamp.

– Genom samarbetet med IK Frej och kommunen har vi även kunnat starta fotbollsinriktningen på Vallentuna gymnasium.

Behålla spelare i kommunen

För klubben finns dock en utmaning framöver: att bevara spelarna i kommunen.

– Utmaningen är att spelare idag inte är rädda för att åka en bit för att spela i ett bra lag. Av den anledningen ska vi bygga en bra och stark verksamhet där man kan utvecklas som individ. Det går inte att köra på samma spår som vanligt, utan man måste förnya sig. Samtidigt ska vi erbjuda bra fotboll, säger Mattias Belin.

Engagerade föräldrar

Klubben har inga anställda, och söker även därför föräldrar som kan engagera sig i barnens fotbollsträning.

– Annars är alternativet att höja medlemsavgiften. Samtidigt måste vi värdesätta att folk lägger sin fritid på det här. Det är en balansgång på vad man kan ställa för krav.

Han menar att klubbens mål är att producera ett livslångt intresse för idrott och hälsa. Bakom IP:n är två nya fotbollsplaner på gång i och med att Hagaskolan byggs.

– Vi vill bli en större aktör i kommunen, och vara en attraktiv verksamhet för både de som bara tycker det är kul att spela och för de som vill satsa.

På 60-talet tog VBK upp volleyboll på sitt program. 1966 började volleybollen med särskild dam- och flickträning, tack vare att Stockholms Idrottsförbunds kommitté för kvinnlig idrott gav stöd till träningskostnader. Efter säsongen sökte sig dock de flesta flickorna till andra klubbar och damverksamheten lades ner tills vidare. På bilden: VBK:s volleybolllag i Hjälmstahallen 1967 Foto: Okänd/Vallentuna Bildarkiv

Vid 70-talets början var Vallentuna den enda kommunen i Stockholmsområdet som inte hade en konstfrusen isbana. VBK beslöt sig för att satsa på en konstistbana under tak. 1974 kunde den invigas. Foto: Jan Ek/Vallentuna Bildarkiv

Mordmisstänkt pojke kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Nyheter Rekommenderas genomgå större utredning Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig kamrat kan få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.måndag 19/8 14:31

Ingen kat(t)astrof – här går Kyrkbyns fyrbenta säkert

Nyheter KOLLA FILMEN: Gulliga tassar på övergångsstället Micke Andersson och hans son tyckte att vägen var osäker för områdets katter. Genom ett gediget arbete löste de säkerhetsfrågan genom ett speciellt övergångsställe.måndag 19/8 11:55
Stockholm Direkt