Pärlor. I sommar finns en utställning om halsband av pärlor på Brommaplans bibliotek. Foto: Privat

Hundraåriga pärlor blir till smycken i Bromma

Under sommaren kan den som har vägarna förbi Brommaplans bibliotek kika på hemmagjorda halsband. Vissa är gjorda med riktigt gamla pärlor som spolats upp längs Östafrikas kust.

  • Publicerad 11:29, 27 jun 2019

Intresse. Lena Frögren ställer ut halsband av pärlor på Brommaplans bibliotek i sommar. Foto: Privat

När Brommabon Lena Frögren bodde i Östafrika på 80-talet, väcktes intresset för pärlor, speciellt de som är gjorda i lera och glas.

– Längs Östafrikas kust finns det mängder av små pärlor från Indien som är över hundra år gamla. Man tror att de kommer från vrak från tidigare skepp som var lastade med pärlor. Än idag är det fiskare som hittar dem utspridda på stränderna och säljer dem, säger Lena Frögren.

Sedan dess har hon gjort en del halsband av pärlorna, men det är först nu som pensionär som hon kommit igång på riktigt. Idag köper hon halsband på second hand som hon tar isär och gör nya av.

– Jag tänkte att jag skulle göra något mer än bara ha dem hemma, och såg att biblioteken anordnar små utställningar, säger Lena Frögren.

Den 2 juli är det vernissage på Brommaplans bibliotek klockan 14.00, och efter det går det att kika på hennes halsband på tisdagar och torsdagar fram till den 29 augusti.