Aktivitetssamordnaren Afrah Alsati och Dorle Zeinsing har kul på servicehusets innergård under vårt besök. Foto: Mikael Andersson

Hundraåringen som klev ut från hemmet och började lira boll

Motion och träning får snart hundraåriga Dorle Zeinsings minnen att bubbla fram. Nu förvånar hon personalen på Fristad servicehus med sin nya hobby – fotboll.

  • Publicerad 16:27, 11 sep 2017

Det sitter så jäkla mycket i bakhuvudet att jag blir förvånad själv, över hur mycket som ryms därinne.

Vissa tar livet med en klackspark. Jag brukar säga att jag tar livet med en promenad. "Nu är hon ute och går igen", brukar de säga om mig här i Bromsten.

Om jag alltid har gillat att röra på mig? Ja, det ligger i blodet – även om jag nu använder det som ett sätt att hantera depressiva tankar. Hellre än att jag sitter på rummet, aktiverar jag mig.

Jag tycker det är roligt att gå förbi idrottsplatsen i Bromsten och se ungarna sparka fotboll. En dag låg det en boll i parken här intill. Jag tänkte, "jag står ju på bena, så varför inte"? Att sparka boll har blivit en ny hobby för mig – trots att att jag snart är hundra år.

När jag rör på mig stimuleras mina minnen. Vi gamla är tidsinställda att minnas. Det sitter så jäkla mycket i bakhuvudet att jag blir förvånad själv, över hur mycket som ryms därinne – sådant som jag tidigare inte haft en tanke på.

​Det är först nu minnena har tid att dyka upp. Det har jag roligt åt! Plopp säger det så minns jag några polska fraser, från mitt år i efterkrigstidens Warszawa, då jag arbetade på ett svenskt sjukhus.

Jag kan sitta och skratta för mig själv när sådana fragment dyker upp.

Mitt käraste minne, jag måste säga att det är när jag träffade min blivande make. Ja, man kan nog säga att jag fick honom serverad. Han var tysk, i stan för att bygga Liljeholmsbron, och han hyrde rum hos min mamma. Plötsligt satt han bara där. Ni som är mitt i livet, ni vet hur det känns när det tänder till – den känslan kan jag komma ihåg än i dag.

Jag är till åren kommen, men jag fungerar ganska bra ändå.

Dorle Zeinsing

Född? 1919

Bor? På Fristad servicehus i Bromsten

Familj? Barn, barnbarn, och barnsbarnsbarn

Gör? Insprierande (nästintill) hundraåring på Fristads servicehus som gillar att röra på sig. Kanske har ni sett henne när hon promenerar runt i Bromsten?

Bäst och sämst med åldern?

– Att höra och se dåligt. Jag måste ha en telefon som låter som en brandbil.

+ Alla minnen! När minnena kommer säger det bara "blubb, blubb, blubb".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här lappas flest bilar i Västerort

Nyheter Se hela listan – gata för gata Åtta av gatorna på Västerorts topp 20-lista där flest får p-böter ligger i Vällingby. Även Björnsonsgatan i Blackeberg ligger i topp när det gäller bötfällda felparkeringar.tisdag 19/6 11:43

Här är Stockholms egna Roy och Roger

Nyheter Se filmen från klassiska bilverkstan Bilar blir klara, bilar blir skrot. Men inte bara hos Roy och Roger. Även bröderna Andersson i Spånga har en dröm, ett hopp, en mack (nåja, en bilverkstad), ett liv – tillsammans.måndag 18/6 17:04