CENTRUM. Tenstagången vid centrum. Foto: Jonas Carlsson

Hundratals mikrofoner ska varna för skottlossning

Hundratals mikrofoner - gjorda för att uppfatta skott och explosioner - kommer att placeras på torgen i Rinkeby, Husby och Tensta. Polisen får redan frågor från boende i området.

  • Publicerad 17:18, 6 dec 2017

Detektorerna spelar inte in människors konversationer utan möjliggör för polisen att snabbt få information om var explosioner inträffat

I november gav Länsstyrelsen i Stockholm klartecken till att förlänga kameraövervakning i Rinkeby, Husby och Tensta i fem år framöver. I beslutet ingick också tillstånd till att sätta upp hundratal mikrofondetektorer, som ska kunna upptäcka exempelvis pistolskott och smällar. Nu har flera oroliga personer har hört av sig till polisen angående detektorerna.

– Vi ser redan en skepsis i området. När vi kommer till en punkt att det här blir verklighet behöver vi kommunicera med de boende. De är trötta på åtgärder som visualiserar en plats av brott och otrygghet. Men vi har ju självklart två sidor av myntet, majoriteten har varit positiv, säger Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby med ansvar för Järvaområdet.

En Tenstabo som är kritisk till både den nya tekniken och övervakningen är Fatima Mohamed.

– Jag tycker inte om det personligen. Det är kränkande och det känns som att någon övervakar dig. Det är ingen lösning. Man måste ge mer insatser till unga och jobb och sysselsättning. Man måste prata med dem, inte för dem, menar hon.

En som är mer positiv till den nya tekniken är Ibrahim Ahmed som är butikschef i sin butik i Tensta centrum.

– Jag tycker det bär jättebra, men det kanske kommer lite sent, säger han och påpekar att han är nöjd med kamerorna.

Detektorerna spelar inte in människors konversationer utan möjliggör för polisen att snabbt få information om vart explosioner eller skott inträffat och även vilken typ av vapen det handlar om. Nyårsraketer kan också uteslutas. Sen kan polisen direkt bege sig ut till brottsplatsen.

– Detektorer hade kanske varit ett bättre ord, säger Christoffer Bohman om "mikrofonerna".

Det är kameraövervakningen som främst är nyttig för att utreda brott. Detektorerna kan snarare göra att polisen kan ingripa direkt, vilket förkortar tiden jämfört med om någon skulle ringa till polisen. Men Christoffer Bohman ser flera fördelar. Det går även att lugna befolkningen.

– Om vi hör att det bara är smällare kan vi direkt nå ut till medborgare i sociala medier och informera, säger han.

Viktigt att vittna

En risk med tekniken är att den kan inge falska förväntningar hos befolkningen.

– Ett av våra långsiktiga mål är att få folk att våga vittna. Kameror och detektorer kan göra att folk tror att de inte behöver vittna, eftersom det redan finns teknik, menar han.

Detektorerna ska upphandlas och det kan dröja minst ett år innan den nya tekniken finns på plats. Exakta placeringar av detektorer avgörs senare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.