Hundratals Sollentunabor rasar mot SL:s skip stop

SL.s planerade skip-stop väcker starka känslor. Nu mobiliserar hundratals Sollentunabor på Facebook.

  • Publicerad 14:39, 27 nov 2017

– Det är fruktansvärt upprörande. Man motarbetar dem som åker kollektivt. Det säger Maria Arkeby, initiativtagare till Facebookgruppen "Stoppa Skipstop - SL stryper pendeltågstrafiken i Sollentuna".

– Det påverkar människor så konkret i vardagen. Det blir så otroligt påtagligt varje dag. Det säger Maria Arkeby och fortsätter:

– Jag vet familjer med barn som använder pendeltåget till sina skolresor. De är väldigt oroliga. De är rädda att barnen ska bli nertrampade när det kommer proppfulla tåg. Eller att barnen inte ska komma i tid till skolan. Det ger en ont-i-magenkänsla.

Frågan om skip stop, som har rört upp starka känslor längs med pendeltågslinjerna, handlar om att pendeln kommer att åka förbi vissa stationer när det är rusningstrafik. Det för att vissa resenärer ska få en snabbare resa in till stan. För pendlare i till exempel Rotebro, Häggvik och Ulriksdal innebär det här hälften så många tåg under rusningstrafik, jämfört med idag.

– Det är fruktansvärt upprörande. Man motarbetar oss som åker kollektivt. De som har möjlighet kommer att ta bilen i stället, men vi som inte har den möjligheten får vackert stå på stationen och vänta. Vi kommer få hälften av servicen av SL – kommer vi också att få betala halva priser för våra biljetter?

Förändringen har motarbetats på flera sätt. Bland annat har lokalpolitiker samlat in namnunderskrifter och kampanjat mot sina partikamrater i landstinget. Men det finns också privata initiativ - såsom den nystartade Facebookgruppen.

– Vi vet att politikerna gör mycket på sitt håll, men vi privatpersoner bör hjälpa till. Det är oss det drabbar, säger Maria Arkeby.

Hon berättar att målet med den nystartade Facebookgruppen är att skapa opinion och att sprida kunskap.

– Många är inte medvetna om att det här faktiskt är på väg att ske; det ser vi i kommentarerna i gruppen. Det är uselt med information men vi hoppas på att få fler att förstå.

Gruppen har växt snabbt. På ett par dagar fick den runt 300 gillamarkeringar och ungefär lika många följare. Men än så länge har de ingen kampanjplan.

– Vi har ju precis börjar och det är svårt att veta var man ska jobba; var ansvaret ligger. Trafikverket och landstinget skyller ju på varandra.

– Just nu samlar vi in åsikter och när tidtabellen väl har bytts så vill vi samla in vittnesmål från dem som drabbats av förändringen. I framtiden kanske vi kommer att genomföra någon fysisk manifestation också; det återstår att se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här kan du fira midsommar i Sollentuna

Nyheter Ska du fira midsommar i Sollentuna? Dessa firanden kan du välja på här och i närliggande kommuner.onsdag 20/6 14:14

Varmvattenbassäng hetare än någonsin

Nyheter Frågan om huruvida Sollentuna ska ha en varmvattenbassäng eller inte har förvandlats till en lokal valfråga. Nu ger sig Kristdemokraterna in i debatten. De vill utreda om en ny rehabbassäng kan...onsdag 20/6 13:40

Döda ytor ska bli levande torg

Nyheter Området runt centrum innehåller flera blåsiga, oanvända och tråkiga ytor. Nu vill kommunen ta tag i Aniaraplatsen, Turebergs torg och Turebergs park.tisdag 19/6 14:37