Gladlynt! Indie är en finsk lapphund/Staffordshire bullterrier och vred sig av iver när han fick lite sällskap. Foto: Mikael Andersson

Hundstallet har tagit hand om landets vovvar – i 90 år

Första hemmet för herrelösa jyckar öppnade i Stockholm 1908. Sedan dess har många hundar kommit och gått. Nu lackar det mot verksamhetens 90 julfirande. Men först, den populära julmarknaden.

  • Publicerad 16:30, 28 nov 2018

Precis intill Åkeshovs slott har Stockholms stad spikat upp den faluröda anläggningen för herrelösa hundar i Stockholm. Skallen hörs hela vägen till tunnelbanan.

Hit kommer hundar från hela Sverige, en del har blivit tvångsomhändertagna av polis med beslut från Länsstyrelsen och några är hittehundar. Andra kan ha hamnat där av mer förklarliga skäl, som förändrade familjesituationer exempelvis.

– Det är fantastiskt att vi kan omplacera hundarna i nya kärleksfulla hem. Men det finns så många exempel på hundar som farit illa hos sin ägare eller bara lämnats för att dö ute. För mig är det helt obegripligt, säger Margite Nordenstam, verksamhetschef för Hundstallet i Åkeshov.

I år är det 90 år sedan det första hemmet för herrelösa hundar öppnade i Stockholm. Det firades med upprättandet av en staty vid Hundstallets gamla lokaler i Storängsbotten på Djurgården.

– Allt började med en smed som tog hand om hittehundar. Hade han inte hittat ägaren inom tre dagar så sköt han dem. Men så småningom var det två kvinnor som tog tag i det där och startade en verksamhet som är lite mer lik den vi har idag, berättar hon.

Ett lyckligt slut

Sedan dess har verksamheten omhändertagit 25 000 hundar och enligt Margite Nordenstam ser siffrorna inte ut att sjunka.

Bara förra året omhändertogs 540 hundar varav 229 omplacerades. Bland annat boxern Björne som, med sina specifika behov, hade svårt att hamna hos rätt ägare. En hund som också blev en viral kändis efter att Hundstallet lagt upp hans historia på Facebook.

– Han var verkligen ett bekymmer för oss. Han var så älskvärd bland människor och volontärer stod i kö för att få umgås med honom om dagarna. Däremot var han rädd för barn och andra hundar, vilket gjorde det svårt för honom att hitta ett hem. 

Men nu har sagan äntligen fått ett lyckligt slut – förra veckan bestämde sig ett par uppe i Luleå att de skulle ta hand om Björne.

– Det var tur. Han älskar att åka bil så han hade nog en bra resa dit upp. Sedan dess har vi fått nästan tio mejl om dagen där vi får följa Björne och hans nya familj. Den här gången är det rätt. Våra hundskötare stod på led för att krama honom hejdå, berättar Margite.

Populär julmarknad

I nuläget sitter 27 hundar stallade i Åkeshov. Dessa ska visas upp under helgens populära julmarknad som drar uppåt 4000 personer. Då blir det tomteluvor på hundarna och en och annan julklapp till försäljning.

En stor del av intäkterna går direkt till Hundstallets verksamhet.

– Så är det ju faktiskt. Vi hade inte klarat oss en dag utan bidrag och människor är fantastiska. Vi har räddat många liv tack vare alla där ute som skänkt pengar, säger hon.

Men på frågan om fler väljer att öppna upp sina hem för en hund i juletid blir svaret nej.

– Det är snarare så att folk ringer efter jul och säger att de har fått en hund i julklapp som de inte vill ha. Då vet vi direkt att det här inte kommer att bli en bra ägare så vi försöker inte ens övertala personen i fråga att ha kvar hunden. Då gör vi ett försök, säger hon och tillägger:

– Vi försöker alltid att hjälpa till och har man en gång omhändertagit en hund från Hundstallet så är man en i vår familj. Vi är med hela livet.

Hundstallets julmarknad

När: 1 december kl 12-15

Vad: Julmarknad på Hundstallet i Åkeshov. Anders Bagge signerar böcker och det säljs julblommor, julgodis och mycket annat. Både fyrbenta och tvåbenta är välkomna! Under eftermiddagen går också hundarna som är inne för omplacering i en hundparad.

Hundvän. Margite Nordenstam har jobbat som muséechef hela sitt yrkesliv men bestämde sig, tio år innan pension, för att jobba på Hundstallet. Ett bra beslut, tycker hon. Foto: Mikael Andersson

Vänner. Margite hälsar på hunden Indie. Själv har hon en blandras, stor som ett hus, vid namn Lilleman. Han är självklart adopterad från Hundstallet. Foto: Mikael Andersson

Gäster. Jack Russell-terriern Wilma och kompisen Milo blev minst sagt uppspelta av lite besök. Foto: Mikael Andersson

Hot. Hundstallet går inte hem hos alla. Enligt Margite har personal blivit misshandlad, det har förekommit skottlossning och knivhot på plats. "Många som fått sina hundar tagna av polis tycker inte att det är riktigt rätt alltid", berättar Margite. Foto: Mikael Andersson

Donationer. Hundstallet är en ideell verksamhet som finansieras av insamlingskampanjer över hela landet, medlemsavgifter, månadsgivare, sms- samt swishgåvor, donationer och arv. Som den här tavlan exempelvis. Foto: Mikael Andersson

Minnen. På väggarna i Åkeshov hänger bilder på Hundstallets gamla lokaler. Här i Storängsbotten på Gärdet i Stockholm. Foto: Mikael Andersson