Nytt. Att verka i opposition i Ekerö har varit en ny situation för Liberalernas Göran Hellmalm. Foto: Jonas Månsson

Hungrigare liberaler laddar om

Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.

  • Publicerad 15:12, 20 apr 2018

Viktigast av allt är att utgå från vad ungdomarna själva tycker. Det måste finnas alternativ. Alla lockas inte av ungdomsgårdarna eller Fabriken som snart stänger.

Från styrande majoritet till opposition. Det klivet gjorde Liberalerna i mars 2017. Bland annat efter olika syn med Ekeröalliansen i frågor som flyktingmottagande och Sanduddens skolas framtid. Nu väntar valrörelse för Göran Hellmalm och det borgerliga oppositionspartiet Liberalerna.

– Det har varit nyttigt för partiet att vara fristående. Vi har funderat på vad vi vill med Ekerö och hur vi vill jobba. Det har skapat en lite mer hungrig stämning i partiet och vi är förhoppningsvis mer eftertänksamma, säger han.  

Göran Hellmalm är precis som förra valet partiets toppnamn och känner att han lätt relaterar till många väljares vardag.

– Jag har barn på våra skolor, bor här, pendlar fyra dagar i veckan och jag är lika frustrerad över trafiken som alla andra, säger han.

Utbildning är hjärtefrågan

Göran Hellmalm beskriver utbildningsfrågor som både partiets och sin hjärtefråga och han vill jobba med långsiktigt arbete för god hälsa i skolan fysiskt och psykiskt.  

– Framför allt handlar det om att ge tillräckliga resurser. Sedan måste vi stärka de proffsiga människor som finns inom skolan så att de kan göra sitt jobb. Sådant kan jag som lokalpolitiker bidra med, säger han.

Just långsiktighet ser han som ett nyckelord för samhällsplanering.  

– På en tioårsperiod kommer kommunen utvecklas enormt. Då måste vi i politiken börja planera nu. Om tio år har vi vuxit. Det ska finnas en mångfald av bostäder och levande centrum, säger han.

Enligt Ekerö kommuns befolkningsprognos ska Ekerö ha 30 500 invånare 2023. Var ska alla bo?

– Vi ska bevara Ekerös lantliga karaktär. Kommunen måste vara proaktiv och verka för att bygga bostäder i tätortsbandet och se över förtätningar. Vi tror att det är en styrka att ha det kommunala bostadsbolaget som ett verktyg.

Hur ska skolsituationen lösas?

– Vi behöver ett par nya skolor och ett antal förskolor. Elevantal går upp och ner och då måste man hitta sätt med flexibla lokaler som går att använda i andra verksamheter. Vi ser gärna fler fristående aktörer.

Hur ska de äldre tas omhand?

– Mångfald av bostäder, mindre lägenheter och radhus som man kan bo i som äldre. Vi behöver mötesplatser och ett aktivt föreningsliv så att man inte alltid ska behöva åka in till Stockholm. Det är även viktigt att tillhandahålla äldreboende på landsbygdsöarna.

Hur ska trafiken lösas?

– Får man fler stombusslinjer kan man komplettera med mindre ringlinjer. Sedan vill vi att Ekerö blir pilotprojekt för anropsstyrd trafik och flexibla nattstopp för bussar.

Vad ska göras för unga?

– Föreningslivet är jätteviktigt. Viktigast av allt är att utgå från vad ungdomarna själva tycker. Det måste finnas alternativ. Alla lockas inte av ungdomsgårdarna eller Fabriken som snart stänger.

Hur ska Ekerö bli bäst på integration?

– Bostäder och arbete är viktigt. Vi måste vara bra på att det finns utbildning här. Vi tycker till exempel att det ska gå att studera SFI (Svenska för invandrare) här.

Hur möter ni önskan om mer polisnärvaro?

– Ekerö är en trygg miljö. Sedan behövs, återigen, långsiktighet. Vi har föreslagit utökat antal fältassistenter och resursteam i skolan. Polisen är en nationell fråga, men lokala politiker har ett ansvar att föra fram vad våra invånare vill och behöver.

Vad avgör valet?

– Rikspolitiken påverkar till viss del. Sedan tror jag att det påverkar vilka som kan visa en positiv bild av hur Ekerö kan vara i framtiden.

Göran Hellmalm

Ålder: 46.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Svartsjö.

Gör: Omvärldsanalytiker.

Intressen: Musik, mat och natur.

Vi möter politikerna

De kommande veckorna kommer Mälarö Tidning att träffa lokalpolitiker inför valet. Från de partier som har mandat i kommunfullmäktige i dag intervjuar vi respektive partis toppkandidat. Har du missat någon finns alla tidigare intervjuer på vår sajt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.