För vem är Folkets hus? Foto: Sacharias Källdén

Hur folkligt är "nya" Folkets hus i Bagis?

Det har gått ett år sedan nyinvigningen av Folkets hus, då med en förhoppning om att få den sargade aktivitetsbyggnaden på fötter igen. Hur gick det med den saken?

  • Publicerad 19:30, 24 okt 2019

I ärlighetens namn såg det inte särskilt ljust ut ett tag. Ekonomisk kris, magert aktivitetsutbud och en avgående styrelse fick Folkets hus att framstå som en allt annat än folklig plats.

– Det blir ett jättejobb att vända det här, sade den då nytillträdde ordföranden Curt Nilsson i februari 2016.

Uppdraget att skaka liv i verksamheten gick till Anna Linell och Lena Wolmner. Efter två års uppstart nyinvigdes det renoverade Folkets hus i oktober förra året.

Sedan dess har saker och ting börjat gå åt rätt håll.

– 2018 var det året vi vände från minus till plus, vilket också var uppdraget när vi tog över, säger Lena Wolmner.

Far och son. Ruben Skantz och hans pappa Oskar trivs i Bagis. Foto: Sacharias Källdén

Hon nämner en rad aktiviteter som pågått i huset under det gångna året, så som festivaler, föredrag och dansföreställningar för att nämna några. Initiativ som också fått kulturförvaltningen att vakna till.

– Vi har fått höjt anslag för att de tycker att det är en fin verksamhet, säger Lena Wolmner.

Hur mycket då?

– Marginellt, haha. Det är inte mycket, eftersom de inte har så mycket att röra sig med. Men det är en signal för att de tycker att det vi gör är bra.

Det tycker också sjuåringarna Ella, Magda och Maj, som övar dans i huset. "Bara bra" och "roligt" beskriver de övningarna.

– Vad jag hört är alla jätteglada över att det finns, allt från teaterföreställningar till dansklasser, säger Majs mamma Ida Ståhlnacke.

Även Bagisbon Oskar Skantz har fattat tycke, särskilt för husets breakdance-evenemang.

– Det rör på sig på något sätt, det känns som att det jämt står öppet, säger Oskar Skantz.

Nanna Lindelöf och Ami Mboob är inte lika entusiastiska. De saknar fler aktiviteter för barn i området, och skulle bland annat vilja se en biograf i Folkets hus.

– När jag växte upp här var det helt annorlunda, med ungdomsgård och mer aktiviteter, säger Nanna Lindelöf.

– Nu ser man bara att ungdomarna hänger i centrum, säger Ami Mboob.

Lena Wolmner håller med om att det kvarstår för Folkets hus att fånga vissa grupper.

– Vi har kommit en bit på väg, men det finns mycket kvar att jobba på, säger hon.

Lena trycker på att det rör sig om en ideell förening där vem som helst kan komma in och vara aktiv. Hon nämner också en idé som hon bollar med stadsdelens ungdomsansvariga.

– Det är verkligen på idéstadiet, men jag skulle vilja få till en kväll med konserter där unga och oetablerade band spelar för varann och människor i deras ålder. Som en minifestival. Om man blandar alla musikgenrer tror jag att det finns stor chans att nå fler.

Konst. Amy Lindgren begrundar kulturskolans utställda verk tillsammans med sin dotter. "Vi brukar komma in här och värma oss efter en promenad", säger Amy. Foto: Sacharias Källdén

Sångfåglar. Barbershop-kören The EntertainMen repar här. "Det är nästan alltid folk här", säger dirigenten Åsa Fagerström om Folkets hus. Foto: Sacharias Källdén

Dansanta damer. Ella, Magda och Maj går på danskurs i huset. Foto: Sacharias Källdén